Pupovac traži kaznu za smrt srpskih civila neposredno nakon Domovinskog rata

29.09.2013. 10:37:29

1_51fa3b02e95ea

Pupovac je zatražio da hrvatskih vlasti odgovore kada će biti kažnjeni krivci za zločine, kao i oni koji su ih poticali. Kada su u Haagu oslobođeni hrvatski generali, kazao je Pupovac, moglo se čuti da će počinitelji biti kažnjeni. No, kazna ne stiže.

U selima Varivode i Gošići u zaleđu Skradina danas je u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) obilježena 18. obljetnica stradanja 16 civila srpske nacionalnosti, koji su ubijeni neposredno nakon Domovinskog rata, a predsjednik SNV-a Milorad Pupovac upitao je kada će biti kažnjeni odgovorni za te zločine.

Aktivisti civilnih organizacija, zajedno s obiteljima stradalih, u Varivodama su danas održali počast za pokojnike, a potom su posadili devet čempresa u spomen na devetoro ubijenih mještana. Počast za ubijene održana je potom i u selu Gošići, gdje je za sedmoricu ubijenih mještana otkriveno spomen-obilježje.

Na komemoraciji u Gošićima istaknuto je kako je 27. kolovoza 1995., nekoliko tjedana nakon Oluje, ubijeno sedmero starijih osoba. Zločin u Varivodama dogodio se gotovo dva mjeseca nakon Oluje, 28. rujna 1995., kada je ubijeno devet seljana. Niti za jedan od ta dva slučaja do danas nitko nije odgovarao.

Pupovac je zatražio da hrvatskih vlasti odgovore kada će biti kažnjeni krivci za zločine, kao i oni koji su ih poticali. Kada su u Haagu oslobođeni hrvatski generali, kazao je Pupovac, moglo se čuti da će počinitelji biti kažnjeni. No, kazna ne stiže.

Iz SNV-a su uoči obilježavanja obljetnice da su u Gošićima ubijeni Savo Borak (70), Vasilj Borak (68), Grozdana Borak (75), Marija Borak (81), Kosovka Borak (77), Milka Borak (75), Dušan Borak (56). Svi su bili civili, a u Gošićima ni u vrijeme Domovinskog rata, niti u vrijeme ubojstava nije bilo nikakvih ratnih aktivnosti.

Po podacima organizacija za zaštitu ljudskih prava, ubijene civile pripadnici MUP-a tajno su pokopali na kninskom groblju, pod rednim brojevima 543. do 550. Istraga tog zločina nikada nije provedena, napominje SNV.

U Varivodama su ubijeni Dušan Dukić (59), Špiro Berić (55), Jovo Berić (75), Jovan Berić (56), Radivoj Berić (69), Marija Berić (69), Milka Berić (67), Marko Berić (82) i Mirko Pokrajac (84). Ubojstva su počinjena hicima iz neposredne blizine na kućnom pragu ubijenih. Niti u Varivodama nisu se za vrijeme rata odvijale nikakve vojne aktivnosti, niti je u selu pronađeno oružje.

Prijašnjih godina najviši su predstavnici Hrvatske odali počast žrtvama i obavezali se na kažnjavanje zločinaca. Nažalost, do danas se ništa nije promijenilo – počinitelji nisu nađeni, a još manje kažnjeni, ubijeni nisu priznati kao žrtve rata i nema sjećanja na njih, navodi SNV.

SNV smatra da hrvatska država nije učinila dovoljno za civilne žrtve rata srpske nacionalnosti, a veći dio hrvatske javnosti o tim i sličnim činjenicama šuti.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor: