Pupovčev SNV lažno optužio dr. Markić i mons. dr. sc. Šaška za govor mržnje prema Srbima

20.04.2022. 16:13:00

Kako smo već pisali, Srpsko narodno vijeće (SNV) kojem je na čelu Milorad Pupovac i ove je godine objavilo 22. bilten pod nazivom “Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima”. Bilten je prepun neistina o Hrvatskoj i Hrvatima. A odlukom Andreja Plenkovića financiran je novcem poreznih obveznika. Istovremeno promiče ga HDZ-ov koalicijski partner SDSS. U novom biltenu SNV je, između ostalog, izmislio da se udvostručio broj napada na Srbe u Hrvatskoj.

Pupovčev SNV iznio niz neistina 

Naime, kao prvo autori biltena su “slučajeve grafita s porukama mržnje prema Srbima” iz 2020. pribrojili onima iz 2021. Kao drugo, proglasili su “porukama mržnje prema Srbima” grafite koji to nisu. SNV je naveo da je zabilježio “274 javnih grafita s porukama protiv Srba ili poruka podrške silama Osovine iz Drugog svjetskog rata” u 2020. godini, a sam ih je pripisao u statistiku za 2021. godinu. No zapravo je riječ o natpisima/simbolima mržnje općenito i prema svima, od drugih manjinskih skupina do navijačkih grafita i prijetnji novinarima. Ono što je SNV pripisao 2021. godini zapravo se odnosi na sve uočene grafite u Zagrebu, a koji još nisu uklonjeni, pa su tako neki stariji od deset godina. Kao četvrto, većina “grafita protiv Srba” uopće se ne nalazi “na dječjim igralištima” kako neutemeljeno tvrdi SNV. I za kraj,  u 2021. godini  nije se “udvostručio broj napada na Srbe” u Hrvatskoj. 

SNV je neopravdano prozvao mnoge osobe iz javnog života

Isto tako SNV je u svom izvješću prozvao mnoge osobe iz hrvatskoga javnog života zbog navodnog govora mržnje prema Srbima. Među prozvanima se našla i dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelj te pomoćni biskup zagrebački, mons. Ivan Šaško. 

“Željka Markić, još jedna zvijezda ekstremno desnog civilnog društva, koja je svojevremeno bezuspješno pokušala postati političarka, u podcastu Bura u aprilu je prozivala ‘privilegirane srpske ljude koji su živjeli po cijeloj Jugoslaviji’ te objašnjavala kako je nakon rata smatrala da će ‘sad sve biti u redu jer nemamo za vratom Srbe'”, stoji u izvješću SNV-a.

SNV je namjerno pogrešno citirao dr. Markić

Dr. Markić  bila je 1. travnja prošle godine gošća Jurice Gudelja u mostarskom podcastu Bura. U razgovoru koji je trajao 1 sat i 15 minuta komentirali su dnevne događaje. Iz cijelog tog intervjua Srpsko narodno vijeće izvuklo je dvije rečenice. Iz njih su izostavili ključne riječi te ih lažno interpretirali mijenjajući značenje izjava.  Rečenice kojima je dr. Markić objašnjavala velikosrpsku ekonomsku eksploataciju Hrvatske – Pupovčev je SNV prikazao kao dio “historijskog revizionizma, govora mržnje i nasilja prema Srbima”.

SNV izjednačio Srbe i Velikosrbe, a onda to pripisao Željki Markić

Tako je dr. Markić u 14:01 minuti razgovora govoreći o vremenu nakon 1995., nakon pobjedničke Oluje i oslobađanja Hrvatske, ispričala kako je mislila da će se političari pobrinuti da sve u Hrvatskoj nadalje bude u redu. Tako je rekla: “Ja sam si to tako zamislila. Sad smo slobodni i bit će nam divno. Poduzetništvo cvate, ekonomija… Nemamo za vratom Srbe, Velikosrbe koji nas maltretiraju, otimaju nam novac iz Hrvatske i troše ga negdje drugdje…” A autori SNV-ova biltena,  Tihomir Ponoš i Nikola Vukobratović namjerno su rečenicu koja se jasno referirala na velikosrpsku ekonomsku eksploataciju Hrvatske (u Jugoslaviji), vadeći je iz konteksta i skrivajući termin “Velikosrbi” – prikazali kao “prozivanje” svih Srba. Tako je SNV naveo: “…te objašnjavala (ŽM) kako je nakon rata smatrala da će ‘sad sve biti u redu jer nemamo za vratom Srbe'”. Kao što je vidljivo, Ponoš i Vukobratović su izjednačili Srbe, kao narod i nacionalnu manjinu – s Velikosrbima. Što sigurno ne odgovara stvarnosti s obzirom na navode da je oko 10.000 hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata bilo srpske nacionalnosti. 

SNV želi ušutkati argumente protiv odlučivanja Pupovca i predstavnika manjina o Vladi

Isto tako, dr. Markić je govoreći o razlozima zašto se udruga U ime obitelji zalaže da 8 predstavnika nacionalnih manjina koji u Sabor RH ulaze po privilegiranom sustavu – ne mogu odlučivati o konstituiranju Vlade ili tko će biti premijer. Evo što je u 25. minuti Bure dr. Markić stvarno rekla, a što je Pupovčev SNV lažno prikazao: “Mi se zalažemo za to da  pripadnici nacionalnih manjina ne mogu odlučivati o Vladi RH i zbog toga o proračunu Republike Hrvatske… Ne može Pupovac ući (u Hrvatski sabor) s privilegiranim brojem glasova, dakle s  10 000 pri čemu je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica. A onda biti jezičac na vagi koji će reći tko će biti premijer. Tko će voditi cijelu Hrvatsku. Ja to ne govorim zato što mrzim Srbe. Ne mrzim nikoga. Sve poštujem. Ali, želim pošteni zakon. Želim Hrvatsku u kojoj nema privilegiranih. Da sam htjela privilegirane – onda bih ostala u Jugoslaviji. Pa lijepo smo imali privilegiranu partiju, privilegirane srpske ljude koji su živjeli po cijeloj Jugoslaviji i upravljali, onda smo mogli ostati u Jugoslaviji. Ja želim poštenu Hrvatsku. U kojoj ljudi napreduju svojim radom. I gdje zakon jednako vrijedi za sve.” 

Ponoš i Vukobratović izostavili su ključnu riječ “i upravljali” u rečenici dr. Markić. I onda protumačili: “u aprilu je prozivala (ŽM) ‘privilegirane srpske ljude koji su živjeli po cijeloj Jugoslaviji’”, namjerno prikazujući kao da se kritika politički privilegiranih Srba u Jugoslaviji odnosi na sve Srbe. U gornjem videu možete se sami uvjeriti u manipulacije koje je izveo Pupovčev SNV, a sve plaćeno novcem poreznih obveznika.

Ponoš i Vukobratović optužili i mons. Šaška, pomoćnog biskupa zagrebačkog

Autori su u sličnom tonu za mržnju prema Srbima optužili profesora liturgike, dr. sc. Ivana Šaška, pomoćnog biskupa zagrebačkog zbog propovijedi koju je održao tijekom mise zadušnice 18. studenoga 2021. u Vukovaru, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Evo kako su SNV-ovi autori opisali propovijed biskupa Šaška:

“Ni komemoriranje pada Vukovara te masakra na Ovčari, koji predstavlja jedan od najvećih zločina počinjenih u ratu 1991. — 1995., nije prošlo bez izraza animoziteta. Pored brojnih medijskih komentara, istaknimo i propovijed zagrebačkog pomoćnog biskupa Ivana Šaška, koji je u Vukovaru, unatoč prisutnosti potpredsjednika Vlade iz redova srpske zajednice Borisa Miloševića, insinuirao da Srbi predstavljaju ‘neprijatelje'”, ustvrdili su iz SNV-a.

SNV je izjednačio “neprijatelja koji je uništavao Vukovar” sa svim Srbima

Suprotno Pupovčevom SNV-u – koji izjednačuje “neprijatelja koji je uništavao Vukovar” sa Srbima, mons. Šaško je s puno ljubavi i tankoćutnosti ukazao da je “neprijateljstvo” stvar izbora, a ne pripadnosti narodu. Evo što je stvarno rekao mons. Šaško u propovijedi na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, govoreći o prvom od 4 naglaska:

“Prvo: Vukovarska žrtva poziva nas da u središte ne stavljamo neprijatelja. I u Kristu na križu susrećemo poziv da pogledamo, da razmotrimo što je učinio Božji neprijatelj, što čini čovjek, što činimo mi, kada pristanemo da nam taj neprijatelj bude vođa. No, naš pogled ne ostaje na toj strahoti nego smo vođeni onime što je učinila i što nam je darovala Božja ljubav.”
Biskup Šaško: “Neprijatelj je izabrao da nam bude neprijatelj”

“Neprijatelj je izabrao da nam bude neprijatelj. On je ovdje poražen. Može i dalje birati da ostane neprijatelj, a na nama je moliti da više ne ide tim putem, osobito jer zna da je uz nanesene boli hrvatskomu narodu i svim Vukovarcima ponizio i svoj srpski narod; osobito jer zna što treba činiti u odnosu prema nanesenomu zlu.

Iz razmjera uništavanja vidi se da neprijatelju nije stalo ni do obitelji, ni do doma, ni do živih ni do mrtvih; da mu nije stalo ni do ljubavi ni do radosti, da mu nije stalo do vječnosti.

Ovaj grad, i kada je izvana izgledao najprljavijim; kada se mislilo da je ugašen svaki njegov sjaj, ostao je kristalno bistar, nedohvatljiv u svojoj ljepoti. To je ono što neprijateljima smeta, ne želeći prihvatiti da taj sjaj i bistrina, ta svježina i njih poziva na život.

Bilo bi nam drago da se i neprijatelji odlučuju za dobro, ali – bez obzira kako odlučio netko drugi – trideset nas je godina hrvatske slobode, ostvarene na vukovarskim i drugim žrtvama, naučilo da smo mi u Hrvatskoj mnogo veća prijetnja samima sebi, odnosno svojoj sreći.

Vukovar će nam uvijek reći da nije učio mrziti i da mržnja nikada ne može pobijediti. Jednako tako Vukovar će reći da ljubav prema dobru prepoznaje nepoštivanje istine i sebičnost koja je sposobna u blato baciti biserje.”….

Cijelu propovijed biskupa Šaška možete pročitati ovdje:

Što je Srpsko narodno vijeće?

Srpsko narodno vijeće (SNV), nacionalna koordinacija vijeća srpske nacionalne manjine, izabrano je političko, savjetodavno i koordinativno tijelo koje djeluje kao samouprava Srba u Republici Hrvatskoj. Djeluju kao koordinacija 94 vijeća srpske nacionalne manjine koja su osnovana na temelju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Saborski zastupnik Milorad Pupovac predsjednik je SNV-a gotovo 25 godina. Osim što je koalicijski partner vladajućeg HDZ-a, Pupovac je u mandatu Vlade Andreja Plenkovića postao članom saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i članom saborskog Odbora za vanjsku politiku. Boris Milošević, još jedan član SDSS-a je potpredsjednik Plenkovićeve Vlade, iako je osumnjičen za poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti glede malverzacija kod provedbe programa pod nazivom “Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina za 2018. godinu”.

Pupovac je istovremeno i predsjednik SDSS-a stranke koju je utemeljio doktor medicine, psihijatar Vojislav Stanimirović koji je sudjelovao u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku u Vukovaru. Na internetskim stranicama SDSS-a u svojoj službenoj biografiji kao radno iskustvo, između ostalog, navodi i “rukovodeće dužnosti u zdravstvenoj ustanovi”. Tu se, pretpostavljamo, misli na vrijeme kada ga je okupacijska JNA  imenovala za ravnatelja Vukovarske bolnice 1992. godine. Od 1997. do 2017. Stanimirović je bio predsjednik   SDSS-a, predsjednik Predsjedništva i predsjednik Glavnog odbora SDSS-a. 

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Stjepko Vladić, FOTO: fah, snimka zaslona; Fotomontaža: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.