PUPOVČEVA KĆI STRASTVENA JE LJEVIČARKA I FEMINISTICA: Šef SDSS-a godinama privatni život krije od javnosti

22.01.2022. 11:10:00

Odlazak Milorada Pupovca u Banja Luku, gdje je na poziv Milorada Dodika sudjelovao na obilježavanju neustavnog Dana Republike Srpske izazvao je lavinu reakcija u javnom prostoru i oporbenim redovima pa i u samom HDZ-u u kojem se ne mire s argumentima premijera Andreja Plenkovića koji je izjavio da se Pupovac na ovaj posjet odlučio kao prvi čovjek SNV-a, a ne kao predsjednik SDSS-a, koji je ujedno koalicijski partner vladajuće stranke.

Da ne vidi ništa sporno u svojem odlasku u Banja Luku u više je navrata u svojim zadnjim istupima ponovio i Pupovac, javnosti je stiglo i priopćenje SNV-a u kojem se objašnjava kako je odlazak u Banja Luku humanitarnog karaktera radi pomoći potresom pogođenom stanovništvu Banovine te da kao takav nema politički kontekst premda je Dodik na obilježavanju neustavnog praznika izgovorio niz skandaloznih pa i politički obojanih poruka od kojih se Pupovac nije ogradio.

Dok se dobar dio političke scene pobunio, oni koji godinama prate djelovanje Milorada Pupovca definitivno nisu iznenađeni, otkako je ušetao na političku scenu Pupovac svojeglavo vodi vlastitu politiku, koja bi se mogla okarakterizirati i kao dosljedna, prošao je on kroz godine staža kroz brojne prozivke, spočitavali su mu koješta, bivši predsjednik Josipović nazivao ga je etnobiznismenom, nije ga štedio ni Milanović, a u svemu tome on je uvijek nekako najlakše zajednički jezik pronalazio s HDZ-ovcima, koji su nerijetko svoj imidž ‘velikih domoljuba’ gradili baš kroz sukobe sa predsjednikom SDSS-a kojem nisu naklonjene niti neke manje političke opcije koje zastupaju srpsku nacionalnu manjinu.

Veliki šarmer

Mada je u politici prisutan gotovo dva desetljeća te slovi za jednog od najpostojanijih političara u državi, Pupovac je svih tih godina relativno uspješno svoj privatni život uspijevao zadržati za sebe. Na glasu je kao veliki šarmer, rođen je inače u malom mjestu Ceranje Donje u okolici Benkovca, a djetinjstvo je proveo s majkom Mandom i ocem Obradom koji je radio kao lokalni veterinar. Njih su dvoje imali četvero djece, a Pupovac je kao student bio prilično radišan pa se na popisu njegovih honorarnih poslova našlo i voženje tramvaja. 

Godinama je Pupovac u braku sa novinarkom Slavicom Lukić, a poznato je da njegov sin Ozren radi na riječkom Filozofskom fakultetu na Odsjeku za kulturalne studije. Inače je Ozren Pupovac društveni teoretičar te se bavi filozofijom, a studirao je na akademiji Jan van Eych u Maastrichtu te radio istraživanja na berlinskom Institutu za kulturna istraživanja. Godinama je u braku s poznatom hrvatskom glazbenicom Vesnom Pisarović, a par se upoznao u Haagu gdje je ona na jazz akademiji završavala studij pjevanja, dok je on pohađao postidplomski studij.

Malo je poznato da Pupovac ima i kćerku Tihanu koja je na očevom Filozofskom fakultetu studirala sociologiju i filozofiju. Tihana Pupovac poznata je na takozvanoj zagrebačkoj alternativnoj sceni, ranijih godina otvoreno je isticala svoja lijeva politička uvjerenja te se nametala kao strastvena feministica i borkinja za prava seksualnih manjina. Tijekom studija bila je aktivna u brojnim studenskim grupama i klubovima, a ujedno je bila i glasnogovornica inicijative koja se borila protiv prisilnog testiranja studenata, kada je 2003. godine eskalirala afera u kojoj su studenti u zagrebačkim studentskim domovima testirani na droge.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Iva Međugorac/Foto: Patrik Maček/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.