Pusić: Hrvatska će uskladiti lex Perković s EU

22.08.2013. 08:42:48

'Neće do petka baš biti obavljen cijeli posao, ali nema sumnje da će se Hrvatska uskladiti. Koliko znam, odgovor još nije napisan, ali svakako će Hrvatska funkcionirati u okviru tih standarda Europske komisije. O tome razgovaramo od samog početka, prije nego je zakon donesen u ovoj formi. Pravilo je to za sve članice koje su od 2002. pristupile EU, da nemaju mogućnost ograničavanja na 2002. godinu. Prema tome, to su neki okviri u kojima ćemo funkcionirati'

Ako je suditi prema riječima ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, Hrvatska će popustiti pred zahtjevom Europske komisije i promijeniti Zakon o europskom uhidbenom nalogu ili, kako su ga prozvali, lex Perković.

'Neće do petka baš biti obavljen cijeli posao, ali nema sumnje da će se Hrvatska uskladiti. Koliko znam, odgovor još nije napisan, ali svakako će Hrvatska funkcionirati u okviru tih standarda Europske komisije. O tome razgovaramo od samog početka, prije nego je zakon donesen u ovoj formi. Pravilo je to za sve članice koje su od 2002. pristupile EU, da nemaju mogućnost ograničavanja na 2002. godinu. Prema tome, to su neki okviri u kojima ćemo funkcionirati', prenosi Večernji list izjavu ministrice.

U srijedu je održan sastanak Vijeća ministara vanjskih poslova EU u Bruxellesu, nakon je rekla da je Hrvatskoj u interesu primjenjivanje Europskog uhidbenog naloga.

Pusić smatra da će situacija biti riješena u sljedećih nekoliko tjedana, a Hrvatska će pronaći način primjene spomenutog naloga te tako udovoljiti obvezama koje su stavljene pred Lijepu našu ulaskom u Europsku uniju.

Ministrica se dotakla i gradnje Pelješkog mosta i rekla da je realizacija vrlo izgledna. 'Smatramo da je to najefikasniji način povezivanja jer se mogu poštivati sva pravila Schengena i nema zaustavljanja. Cilj nam je da uđemo u režim Schengena za dvije godine', piše Večernji list.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.