Racija u najopasnijem naselju u Hrvatskoj, nađena hrpa oružja: ‘Ovo je kao vojni poligon!‘

21.10.2021. 12:16:00

Parag ima 3000 stanovnika i, vjeruje se, ne mnogo manje komada oružja, streljiva i eksplozivnih naprava. 

Međimurska policija pronašla je i zaplijenila automatsko oružje i punjenja, a pritom je pritvorila vlasnika te dvojac iz romskog naselja Parag. Niti dva mjeseca prije istim takvim ubojitim oružjem u Paragu izvedeno je krvoproliće. Ubijena je žena, a još četiri osobe su teško ozlijeđene. U međuvremenu je, između ova dva događaja, donesena i jedna, kažu policajci, sramotna sudska presuda za posjedovanje automatskog oružja i iznudu.

Javna je tajna da se u romskim naseljima u Međimurju skriva oružje, od "običnih" zračnica i pištolja do automatskih puški i eksplozivnih naprava.

Policija je u utorak došla pretražiti dom mladića u Gornjem Hrašćanu. Kad su stigli u dvorište, on ih je uočio i s još jednom osobom dao se u bijeg. Sa sobom su nosili i predmete koje su putem odbacili. 

- Brzom reakcijom policijskih službenika obojica su uz uporabu sredstva prisile uhićena i dovedena u službene prostorije Policijske uprave međimurske, gdje je ustanovljeno da su 29-godišnjak i 26-godišnjak s područja općine Nedelišće u pokušaju bijega odbacili automatsku pušku i sef s domaćim i inozemnim novcem, a koje su policijski službenici pronašli i oduzeli, izvijestili su iz policije.

U kući su našli i dva spremnika za pušku, ali i vreće s duhanom, zračnicu i dvije digitalne vage. Protiv mladića i njegovih pomagača podnesene su kaznene prijave.

Policija je upozoravala na problem i kada je prije nepuna dva mjeseca u romskom naselju Parag prolivena krv, a među ozlijeđenima je bila i desetogodišnja Aleksandra koja je ostala živa jer je instinktivno stavila ruke ispred lica pa je metak, umjesto u glavi, završio u njezinoj ruci. To su (pre)male kazne za sve koji skrivaju automatsko oružje. A takvih je mnogo i sve su domišljatiji kada treba sakriti oružje.

Tako su automatske puške, većinom AK 47, poznate kao Kalašnjikovi, nađene u dvostrukim "leđima" hladnjaka, ispod pseće kućice u kojoj zavezan na lancu sjedi pas koji je neprijateljski raspoložen prema svakome tko mu priđe. Nino Balog, ubojica iz Paraga, koji je ubio Minku Pec, nije se posebno trudio sakriti svoju automatsku pušku. Držao ju je u šupi pokraj kuće, u dvorištu preko puta ubijene Minke. U napadu su, osim nje i djevojčice, stradali i Minkini sinovi Saša i Branko, nećakinja Monika i susjed Mihael Ignac.

Parag ima 3000 stanovnika i, vjeruje se, ne mnogo manje komada oružja, streljiva i eksplozivnih naprava.

Dvadeseta dana nakon krvoprolića, u Paragu je slavio Danilo Horvat, i to pravomoćnost u ožujku izrečene presude na Općinskom sudu u Čakovcu. Zbog posjedovanja poluautomatske puške, automatske puške, dva puna spremnika i dvjestotinjak komada puščanog streljiva kalibra 7,62, nezaposleni pomoćni zidar osuđen je na 600 sati rada za opće dobro. Ogorčeni policajci slažu se da je imao razloga za slavlje.

Nije tajna da su romska naselja poput vojnih poligona. Poznato je i da prevencija nije učinkovita pa kršitelji zakona ne strahuju od kazne.

Vladimir Faber, savjetnik ministra policije, koji već tri godine u Međimurju posreduje između Zagreba i terena, kaže za Jutarnji da se "ovakvim presudama nedovoljno ostvaruje svrha kažnjavanja".

- Šalje se "pogrešna poruka" počinitelju i svim drugim građanima i na neki način obezvređuje rad policije - zaključuje Faber.

Međimurski policajci nisu zadovoljni. PU Međimurska u zadnjih pet godina podnijela je 44 kaznene i 43 prekršajne prijave za ilegalno postojanje oružja. Nađeno je i oduzeto 27 automatskih pušaka, devet ostalih pušaka (karabinke, puškomitraljezi), po četiri malokalibarske i lovačke puške te 17 pištolja, ukupno 61 komad oružja.

Nakon ubojstva u Paragu, zastupnik Kajtazi inzistirao je da policija ne čini ništa kako bi pronašla i oduzela oružje u romskim naseljima, iako on sam zna, rekao je, tko i gdje skriva oružje, Prema saznanjima Jutarnjeg, policija je potom službeno pozvala Kajtazija na razgovor, kako bi im rekao više o svojim saznanjima. Kako neslužbeno doznajemo, policajcima je demantirao vlastite navode.

Izvor: Jutarnji list

Izvorni autor: Višnja Gotal/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.