Radman ne pristaje na smjenu i prijeti Hrvatskoj

02.03.2016. 19:50:09

Radman smatra da nema govora o tome da ne obavlja dužnost u skladu sa Zakonom o HRT-u i/ili Statutu HRT-a te da ne postupa po zakonitoj odluci Nadzornoga odbora HRT-a. Trenutni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman uputio je pisano očitovanje predsjedniku Hrvatskoga sabora Željku Reineru te članovima Odbora za informiranje, informatizaciju i medije povodom Zaključka Nadzornoga odbora HRT-a od 29. veljače 2016. o pokretanju postupka njegova razrješenja, piše HRT.  [embeddoc url="http://portal.braniteljski-forum.com/wp-content/uploads/Očitovanje-glavnog-ravnatelja-HRT-a-na-zaključak-NO-od-29.-veljače-2016.-godine.pdf" height="500px" download="all" viewer="google"] Radman je istaknuo istaknuo da Hrvatska radiotelevizija još od 2011. godine u kontinuitetu postupa sukladno članku 38., stavak 7. i 8. Zakona o HRT-u kojim je propisana obveza vođenja odvojenoga unutarnjeg računovodstva na javnu i komercijalnu djelatnost, pri čemu svi troškovi i prihodi moraju biti pravilno dodijeljeni ili razdijeljeni na temelju dosljedno primijenjenih i objektivno opravdanih načela troškovnoga računovodstva. Napomenuo je i da je HRT dužan Vijeću za elektroničke medije dostavljati financijska izvješća svakih šest mjeseci, a uvijek na zahtjev te kako tu obvezu Hrvatska radiotelevizija redovito ispunjava. Radman dodaje i kako Hrvatska radiotelevizija i on kao glavni ravnatelj HRT-a postupaju u skladu s člankom 38., stavak 7. i 8. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, kako je na temelju odredbe članka 38., stavka 9. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji Interna revizija HRT-a dužna redovito pratiti provedbu odredaba članka 38. i o tome izvješćivati Nadzorni odbor HRT-a, što Interna revizija HRT-a redovito i čini. Radman smatra da nema govora o tome da ne obavlja dužnost u skladu sa Zakonom o HRT-u i/ili Statutu HRT-a te da ne postupa po zakonitoj odluci Nadzornoga odbora HRT-a. Goran Radman u svojemu je pismu naglasio i kako nisu ostvareni drugi uvjeti za primjenu odredbe članka 20., stavka 6. Zakona o HRT-u te kako  nisu ostvareni formalno-pravni uvjeti za njegovo  razrješenje kao glavnoga ravnatelja HRT-a. Inače, saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije sutra ujutro će raspravljati o Radmanovom razrješenju. Uz tu točku, predviđeno je i utvrđivanje prijedloga imenovanja vršitelja dužnosti ravnatelja, objavljeno je na saborskoj internetskoj stranici. Podsjetimo, postupak Radmanova razrješenja pokrenuo je Nadzorni odbor HRT-a, koji je kao razlog razrješenja, među ostalim, naveo nepoštivanje zaključaka Nadzornog odbora o vođenju odvojenog HRT-ova računovodstva javnih i komercijalnih prihoda.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.