Ramljak: ‘Agrokoru je odobreno 80 milijuna eura domaćih banaka, isplate kreću sutra’

12.04.2017. 18:34:31

ODBIO RUSE 'Ušli smo u jednu mirniju fazu', kazao je Ramljak Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak u srijedu je ponovno stao pred novinare i izvijestio o događanjima posrnulog koncerna: “Nakon 49 sati od ulaska u kompaniju mogu vas izvijestiti da smo postigli načelni dogovor o financiranju oko 80 milijuna eura isključivo s pet najvećih domaćih banaka”, rekao je Ramljak usput zahvalivši bankama. “Sutra će početi isplate dobavljačima. Ušli smo u jednu mirniju fazu. U mjesec dana možemo pokrenuti cijeli ciklus poslovanja”, rekao je Ramljak. Ramljak je istaknuo da je pet domaćih banaka pokazalo da imaju povjerenje u Agrokor, ali i dodao da ima i jako puno međunarodnih financijskih institucija koje žele ući u financiranje kada dobiju “super senior” status. Podsjetimo, iako je bio najavljen iznos od 150 milijuna eura, ruske banke Sberbank i VTB za sada se još ne odlučuju na plasman. No, Ramljaki je najavio da bi njihov dio od 70 milijuna trebao uskoro biti uplaćen. Ruske banke pritom traže da se kao njihov plasman računa 170 milijuna eura s obzirom na to da su prije mjesec dana uplatile 100 milijuna eura. Kamata za kredit od 80 milijuna se za sada ne otkriva, ali je znatno manja od 9.5 posto koliko je do sada plaćao Agrokor, piše Večernji list. Što se tiče ruskih banaka, Ramljak je rekao: “Nismo imali dovoljno vremena tu dokumentaciju s njima ispregovaramo jer je kompleksna stvar, nego smo to ostavili za drugu fazu razgovora s bankama oko dodatnog financiranja”, zaključio je. Dodao je da su plaće za radnike isplanirane isplatiti iz tekuće likvidnosti koja je bolja nego što se mislilo, tako da je spomenutih 80 milijuna eura namijenjeno za dobavljače. U četvrtak će se u dogovoru s Vjerovničkim vijećem odrediti što je najneophodnije i kome će prvome platiti. Na večerašnjem sastanku s dobavljačima razgovarat će se o rješavanju statusa mjenica. “Imamo neke ideje kako bi to mogli riješiti. To je dug Agrokora i mi ga priznajemo jer je taj novac došao u ovu kompaniju”, izjavio je Ramljak te dodao da su svi sudionici procesa strpljivi.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.