Raskoš u Ministarstvu vanjskih poslova: Vesna Pusić do travnja potrošila 44% novca planiranog za cijelu 2013.

07.06.2013. 10:13:51

Po više od 100 milijuna lanjske su izdatke premašili i ministarstva gospodarstva, poduzetništva i poljoprivrede te prometa i infrastrukture, s tim da samo u resoru ministra Tihomira Jakovine to znači znatno brži tempo izvršenja od plana za 2013. Da su u prva četiri mjeseca ove godine prihodi državnog proračuna u odnosu na lanjske pali 3,4 posto, a rashodi za isti postotak porasli, zna se već neko vrijeme. No, odnedavno se na stranicama Ministarstva financija vidi i kako su trošila pojedina ministarstva te koja su pridonijela 1,4 milijarde kuna većim rashodima u 2013. (ukupno su dosegnuli gotovo 41 milijardu kuna), a koja su povećanje ublažila. Iako je na godišnjoj razini za većinu ministarstava planirano smanjenje, do kraju travnja više od polovice ih je potrošilo više nego lani. U apsolutnim iznosima u odnosu na prošlu godinu najviše su (za 644 milijuna kuna) povećani izdaci koji su pod kapom Ministarstva financija, no za njih je to i planom proračuna predviđeno, što je vidljivo ih 32,7 posto ostvarenja u odnosu na cjelogodišnji plan za to ministarstvo. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava potrošilo je 510 milijuna kuna više, od čega se 330 milijuna povećanja odnosi na HZMO, tj. mirovine. Resor ministra Miranda Mrsića time je tempom malo premašio godišnji plan povećanja (na 34 posto plana je). Po više od 100 milijuna lanjske su izdatke premašili i ministarstva gospodarstva, poduzetništva i poljoprivrede te prometa i infrastrukture, s tim da samo u resoru ministra Tihomira Jakovine to znači znatno brži tempo izvršenja od plana za 2013. U Vladi su, doduše, tvrdili da je to posljedica ranijih isplata nekih potpora poljoprivredi. Znatno brže od zacrtane dinamike za cijelu 2013. zasad se troši u Ministarstvu vanjskih poslova. Resor Vesne Pusić do kraja travnja potrošio je gotovo 30 posto više nego lani, stigavši na 44,3 posto cjelogodišnjeg plana. Dvoznamenkast postotni rast rashoda bilježe i ministarstva poduzetništva, turizma i kulture. U kulturi se u 4 mjeseca potrošilo se 267 milijuna ili 42 milijuna više nego lani. Najviše su u odnosu na 2012. izdatke smanjila ministarstva obrane i regionalnog razvoja i fondova EU. U obrani, koju predvodi Ante Kotromanović, potrošeno je 139 milijuna kuna manje nego lani i troši se sporije od tema iz plan proračuna. Isto vrijedi i za resor ministra Branka Grčića koji je potrošio 103 milijuna kuna manje nego lani, i tek je na 16 posto plana za 2013., piše Poslovni dnevnik. D.G./dnevno.hr Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.