Raspad koalicije: pobuna u A-HSS-u odgodila potpisivanje u Varaždinu

03.09.2015. 22:22:07

Dio članova A-HSS-a ogradio se u četvrtak od najavljenog potpisivanja koalicijskog sporazuma sa SDP-om te je zatražio da se sazove hitna sjednica najviših stranačkih tijela Po neslužbenim informacijama nova Kukuriku koalicija trebala je biti potpisana u subotu bez IDS-a, a sada će izgleda otpasti Autohtona Hrvatska seljačka stranka. Dio članova A-HSS-a ogradio se u četvrtak od najavljenog potpisivanja koalicijskog sporazuma sa SDP-om te je zatražio da se sazove hitna sjednica najviših stranačkih tijela ili ostavku predsjednika stranke Stanka Grčića i glavnog tajnika Alojza Horvata. Na konferenciji za novinare u hotelu "Holiday", četrdesetak članova AHSS-a, među kojima i neki čelnici te stranke, prozvalo je Grčića i Horvata zbog "falsificiranja, prevare i kriminala". Oni su, po njihovim tvrdnjama, na internetskim stranicama stranke objavili falsificiran i netočan zapisnik sa sjednice Predsjedništva u kojem se među zaključcima navodi da je prihvaćen usmeni prijedlog SDP-a o zajedničkoj suradnji na parlamentarnim izborima. "Takva odluka nije donesena, tražimo odgovornost predsjednika i podnijet ćemo kaznene prijave zbog lažiranja zapisnika", poručio je zamjenik predsjednika stranke Jurica Šoić. Grčiću zamjeraju i što je ignorirao ponude koje su im stigle iz HDZ-a, Živog zida, stranke Milana Bandića i od reformista Radimira Čačića. "Grčić je razgovarao samo sa SDP-om, koji nam usmeno nije nudio gotovo ništa, a nije želio razgovarati o drugim službenim ponudama, iako nam je HDZ nudio dva do tri izgledna mjesta u parlamentu, a Živi zid još i više", rekao je Šoić. Ustvrdio je i kako je na terenu provedena anketa u kojoj je protiv koaliranja sa SDP-om bilo od 80 do 90 posto članstva. "Ja sam katolik i vjernik i uz mene neće biti bezbožnici", poručio je jedan od osnivača i potpredsjednik stranke Joško Kovač. Okupljeni su se požalili i kako im je, zbog posljednjih događaja, suradnju otkazala Hrvatska demokratska seljačka stranka, s kojom su imali potpisan sporazum. "Kada bi SDP i Milanović znali s kime sporazum potpisuju, nikada to ne bi učinili jer je to bez pravovaljane odluke stranke", poručio je zamjenik predsjednika stranke Jasenko Stipac. Predsjednik AHSS-a Grčić ovih je dana preko medija poručivao kako ne namjerava dati ostavku, da je odluka o koaliciji sa SDP-om donesena jednoglasno te kako ima pisane izjave većine članova Predsjedništva, a to što su se neki naknadno predomislili je druga stvar.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.