Ratni put 105. bjelovarske brigade HV: Prva znanstvena publikacija o dečkima koji su promijenili tijek rata

20.04.2021. 10:43:00

Iako je jedna od ratnih postrojbi koje su prošle brojna ratišta, od matične Bjelovarsko bilogorske županije pa zapadne i na koncu istočne Slavonije 105. bjelovarska brigada nije bila dovoljno prepoznata u službenoj povijesti Domovinskog rata.

Ne zbog manjka ratnih uspjeha, već zbog puke činjenice da nije postojala znanstvena publikacija na koju bi se mogli pozivati autori koji su opisivali ratne operacije. 

No, to je konačno promijenjeno izdavanjem monografije Ratni put 105. bjelovarske brigade HV autora Željka Karaule, čiju je izradu inicirala Udruga 105. brigade HV, a financijski popratila Bjelovarsko-bilogorska županija.

 

– Bilo je krajnje vrijeme za ovakvu monografiju, dok o ratnim događanjima osim vojnih dokumenata i zapovijedi još mogu govoriti i oni koji u tim operacijama sudjelovali. Bjelovarska 105. brigada je bila daleko najveća jedinica u našoj županiji, kroz nju je prošlo 10 tisuća branitelja, 92 su dala život za domovinu i 350 ih je ranjeno. O tome nam treba svjedočanstvo ne zbog nas koji smo u tome sudjelovali već i da mlade generacije saznaju što se događalo. Ovo je jako važna publikacija jer je napisana na znanstvenim temeljima, postat će dio kataloga Nacionalne sveučilišne knjižnice i referenca na koju će pozivati svi koji će ubuduće pisati o ratu i operacijama u kojima je sudjelovala 105. brigada – kazao je župan Damir Bajs, bjelovarsko – bilogorski župani koji je i sam bio pripadnik 105. brigade.

Put do izdavanja publikacije nije bio jednostavan ali u udruzi su imali strpljenja provesti sve do kraja.

-Prva je inicijativa došla 2016. godine i trebalo je pet godina dok se sve nije posložilo. Moramo zahvaliti našem pripadniku, županu Bajsu, na pomoći jer bez njega ne bismo mogli izdati monografiju kao i dr. Karauli koji se prihvatio opsežne zadaće uobličavanja našeg ratnog puta u pisanu riječ – napominje Željko Paun, predsjednik Udruge 105. brigade. Da je bilo potrebno puno vremena i truda oko skupljanja podataka potvrdio je i autor Željko Karaula. Djelomično dostupni vojni arhivi, privatni arhivi zapovjednika, puno dokumenata što originala što kopija i neke već izdane knjige autobiografskog karaktera poslužile su kao osnova.

-Osim svih tih podataka ja sam još obavio bar 40-ak razgovora sa sudionicima ratnih operacija kako bismo dobili što cjelovitiju sliku ratnog puta 105. brigade – kazao je Karaula.

Današnja kratka prezentacija je bila tek najava službenog predstavljanja monografije koja je zakazana za srijedu 21. travnja u bjelovarskom KMC-u. Tamo se očekuju predstavnici MORH-a, Ministarstva branitelja, Ureda Predsjednika, aktivni i umirovljeni generali i naravno pripadnici i zapovjednici 105. brigade. Prezentacija s ograničenim brojem ljudi zbog epidemioloških mjera počinje u 12 sati, a svi koji to žele moći će ju pratiti u video prijenosu. Gdje i kako bit će objavljeno naknadno. (dv)

Izvor: Bjelovar.live

Izvorni autor: bl/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.