Ratni veteran u Kaštelima digao ruku na sebe zbog kredita u švicarcima

22.08.2016. 22:09:12

48-GODIŠNJI ratni veteran u petak je sebi oduzeo život. Iza sebe je ostavio suprugu i tri kćeri, a Ivan Kontrec iz Udruge Franak kaže nam da se ubio zbog kredita u švicarcima. "Već je namjeravao počiniti suicid. Prije dva mjeseca me zvao kada smo imali veliki prosvjed u Zagrebu. Nazvao me je i rekao da će se ubiti. Plakao je da ne može svojoj djevojčici priuštiti izlet sa školom i marendu. Ja sam odmah nazvao policiju, prvi put su mi poklopili slušalicu. Nisam odustao, našli su ga kasnije na Rivi i odveli. Ovaj put nije bilo nikakve najave", kazao nam je Kontrec. "Došlo je ljeto i svi se ponašaju kao da je život stao..." Smatra kako je žalosno da država nije angažirala psihologe i psihijatre za pomoć ljudima koji su ugroženi zbog kredita u švicarcima, ali i ostalih problema financijske naravi, poput ovrha. "Došlo je ljeto i svi se ponašaju kao da je život stao. A nije, ide dalje. Ovaj slučaj pokazuje da se zaista nešto mora poduzeti. Ovaj suicid nije prvi koji se dogodio, već smo imali jedan slučaj u Zagrebu, a strahujemo da će ovakvih stvari biti još", upozorava Kontrec. Švicarac ojačao, a standard pao: Rata pojela mirovinu Bivši branitelj koji je sebi oduzeo život uzeo je kredit na 25 godina. Ispočetka mu je rata bila nešto manje od polovice mirovine, no kada je tečaj počeo divljati, a banke povećavati ratu, otplaćivanje je postala nemoguća misija. "Mirovina mu je rezana dva puta, na kraju je ispala manja od rate kredita. Supruga radi u pekari i nisu imali drugih primanja. Imao je i nekakve moratorije na otplatu kredita pa mu je u dva navrata stigla rata od 35 tisuća kuna na naplatu. Vjerojatno je nakon ove posljednje digao ruku na sebe. Žalosno je ovo što se događa. Vlada stalno priča o gubitku banaka, a o tome što ljudi gube, ništa se ne govori. Apsolutna nebriga", kaže Kontrec.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.