Ratni vojni invalidi prosvjeduju: Dali smo dovoljno za Domovinu, ne želimo smanjenje prava!

09.12.2013. 12:45:13

9.12.2013.

U znak protivljenja najavama smanjenja mirovina hrvatskih ratnih vojnih nvalida iz Domovinskog rata, HVIDR-a je za sutra u podne (10. prosinac) najavila prosvjed ispred Hrvatskog sabora na kojemu očekuje 1500 svojih članova, ističući da ni oni niti njihove obitelji ne mogu više snositi posljedice "nečijeg neznanja i nesposobnosti u vođenju poslova za koje su izabrani". Pozivajući se na zaključke subotnjega Sabora Zajednice županijskih zajednica HVIDR-e, ta je udruga danas priopćila kako će prosvjed organizirati "zbog ugrožavanja osnovnih egzistencijalnih prava te potpunog ignoriranja i neuvažavanja mišljenja i prijedloga hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata od strane Ministarstva branitelja i Vlade RH". U udruzi osuđuju Vladine najave daljnjega smanjivanja mirovina i mirovinskih primanja hrvatskim ratnim vojnim invalidima, hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Posebno su, ističu, ogorčeni objašnjenjima o očuvanju državnog proračuna, budući da su ukupna primanja branitelja od 2001. godine, napominju, smanjena do 40 posto. Naglašavaju kako su ratni vojni invalidi već uvelike dali svoj doprinos u spašavanju svoje države za koju su se borili. Upozoravaju da nijedna društvena skupina nije nikada bila u ovako podređenom položaju kao hrvatski ratni vojni invalidi, branitelji i članovi njihovih obitelji, budući da su stalno na udaru kritika i "očito predstavljaju najveći teret države u koju su ugradili dijelove svoga tijela i dali svoje živote". "HRVI su dali dovoljno za opstojnost države i ne mogu snositi daljnja ugrožavanja osnovnog egzistencijalnog statusa svojih obitelji radi saniranja teških posljedica nečijeg neznanja i nesposobnosti u vođenju poslova za koje su izabrani", poručuju iz HVIDR-e. Vladi zamjeraju i da u prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, koji je od 22. listopada u saborskoj proceduri, nije prihvatila nikakve prijedloge udruga i institucija, niti amandmane predsjednika HVIDR-e i HDZ-ovog saborskog zastupnika Josipa Đakića. "U potpunosti se protivimo ukidanju svih članaka važećeg Zakona kojima se ukida pravo na opskrbninu za korisnike obiteljske invalidnine, korisnike osobne invalidnine i hrvatske branitelje koji su nesposobni za privređivanje radi usklađivanja s drugim zakonom – Zakonom o socijalnoj skrbi, na temelju kojeg će veliki broj korisnika izgubiti svoja prava, te prijenos nadležnosti na drugo ministarstvo – Ministarstva socijalne politike i mladih", ističe HVIDR-a. Protivi se i predloženom ukidanju zakonskog članka koji jamči pravo na besplatne udžbenike za djecu smrtno stradalog hrvatskog branitelja, HRVI-je i njihovu djecu, te prijenos nadležnosti na Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Traže usklađivanje osobne invalidnine HRVI-a s porastom plaća u RH, budući da se proračunska osnovica, ističu, nije mjenjala od 2003. godine. Izvornu vijest možete pogledati ovdje

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.