Ravnatelj odbio prikazati ustaše kao zločince, a partizane “kao cvijeće”

19.01.2017. 19:15:30

Izložba “Anne Frank – povijest za sadašnjost” koja je u utorak bila otvorena u Tehničkoj školi Šibenik povučena je jer je ravnatelj škole Josip Belamarić komentirao da su partizani prikazani “kao cvijeće”, za razliku od ustaša koji su portretirani kao zločinci koji su klali Židove i izgladnjivali djecu pa je tražio da se ti, prema njegovom mišljenju, sporni paneli uklone. Prezentacija u Šibeniku nastala je suradnjom Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju sporazumijevanja i udruge ‘Kuća Anne Frank’ iz Amsterdama. Ovisno o državi i gradu u kojem se prezentira, izložba se obogaćuje sadržajima lokalnog karaktera vezanih za temu same izložbe, pa su tako u Tehničkoj školi u Šibeniku dodani paneli o ustašama i o partizanima. “Problem je bio u tome što su organizatori htjeli da se, uz 30 panoa koji su prikazivali izložbu o Anni Frank, doda još šest panoa koji nisu bili dio europske izložbe, a koji su prikazivali ustaše i partizane. Prema tim panoima ispada da su ustaše bili zločinci koji su klali Srbe, Židove, izgladnjivali djecu, a partizani su bili cvijeće. Što je sa zločinima koji su počinili partizani? Zašto nisu prikazali kako su partizani ubijali Hrvate nakon Drugog svjetskog rata, što je sa Bleiburgom i Golim otokom?”, pita se ravnatelj Belamarić koji je tražio od organizatora da maknu tih šest panoa, ali oni na to nisu pristali pa su povukli cijelu izložbu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.