REAGIRANJE UHB RH-A GLEDE "UMJETNIČKE CENZURE"

17.01.2020. 11:06:00

UDRUGA HRVATSKIH BRANITELJA RH

Žuti breg 10 B, 10 040 Zagreb

Ur. Broj 01-1-/20

Zagreb, 17. 01. 2020.

 

                                                                          PREDSJEDNIKU VLADE REPUBLIKE HRVATSKE

                                                                                         Gosp. Andreju Plenković

 

                                                                          PREDSJEDNIKU HRVATSKOG SABORA

                                                                                         Gosp. Gordanu Jandroković

 


 

PREDMET: Rezolucija vijeća EU br. 1481

 

               Štovani,

               Narednih šest mjeseci predsjedamo Vijećem Europske unije, a time moramo se kao predsjedavajući ponašati odgovorno i pridržavati svih propisa koje je ranije Vijeće EU donijelo. Kako ćemo predvoditi ostale članice, ako kao prva Država na čelu EU, to ne čini. Ima podosta toga što hrvatska država nije ispoštovala, na svoju štetu, ali i eskivirala neke propise koje su druge članice EU odavno već učinile.

 

               Da nam se ne bi ponovilo, da u Rijeci, Kumrovcu ili negdje drugdje osvane zvijezda petokraka, ista ona, od koje smo se branili i obranili, a ministrica ove Vlade, Nina Obuljen Koržinek, zanemarujući glavne propise ove države, Ustav, Rezoluciju vijeća EU br. 1481, pa k tome još izjavi : “Mi smo 1990. godine odlučili da živimo u državi koja će biti demokratska i koja neće cenzurirati umjetnike. Dakle, o tome što će koji umjetnik u Hrvatskoj misliti, raditi, kako će djelovati, o tome će odlučivati umjetnici, a ne neki ministar ili neki komesar na bilo kojoj adresi“. Dobro da je spomenula 1990 godinu, godine od kada otvoreno počinje agresija na Hrvatsku, baš od te zvijezde petokrake. Kao ministrica, mora znati i ostale propise, te temelje na kojima je stvarana ova Država. A kad smo kod slobode i mišljenja umjetnika, samo da podsjetimo da su mnogi od njih s puškom u ruci branili Domovinu na prvoj crti bojišnice, za razliku recimo od druga Rade Šerbedžije, koji svoju „umjetnost“ obilato koristi na Brijunima.

 

               Ovom izjavom, ministrica je poslala i slijedeću poruku glede cenzure iz 1990. godine, pa tako onda i „Bojna Čavoglave“ kao domoljubna pjesma, ne bi bila pod zabranom, mnoge ostale pjesme i umjetnički radovi iz ’90-tih, ne bi bile zabranjene. Tako isto pripadnici HOS-a, moramo napomenuti da su ti isti pripadnici kao regularna oružana snaga u Domovinskom ratu, uvršteni i u Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Znači imaju status hrvatskih branitelja. Stali su u obranu i s ostalim hrvatskim braniteljima obranili državu od zlotvora, agreskorske vojske s namjerom stvaranja tzv. Velike Srbije, ne spadaju pod cenzuru, no u praksi je sasvim drugačije.

               U Večernjem listu od 07. 12 . 2016. pod naslovom „Zabrana isticanja petokrake mogla bi izazvati revolt“ , stoji  izjava o zakonskim odredbama o isticanju  simbola totalitarizama, gdje su u tekstu stavlja pod dvojbu je li Josip Broz Tito zločinac ili državnik? Isticanje petokrake, istina, izaziva revolt kod svih onih koji su osjetili što ista može učiniti kao simbol agresorske vojske tijekom Domovinskog rata.

               Premijeru, Vi, kao bivši EU parlamentarac, a sada i kao Predsjednik Vlade RH, morate znate za Rezoluciju vijeća Europe br. 1481, kojom se svodi da se osuđuje totalitarni komunistički režim, pa tako i u Hrvatskoj. Kao članica Europske unije, a sada i predsjedavajuća država imamo i određene obveze prema toj rezoluciji. Žalosno da je ista gurana pod tepih od 2006 godine, pa je sada Vama došla na odluku. Vjerujemo kao legalista i bivši član EU parlamenta, nećete pasti pod utjecaj drugih, već postupiti po onome što je odavno trebalo biti riješeno. Na Vama je samo da postupite sukladno odredbama i zadaćama rečene Rezolucije. Također, samo da podsjetimo Hrvatski državotvorni Sabor, tj. zastupnike istog, Mi branitelji NISMO zaboravili na što se ova država obavezala tamo davne 2006. godine, stoga malo razmotrite, odnosno krenite s primjenom te Rezolucije, jer uskoro ćemo imati zlotvora na Pantovčaku, da, naravno, mislimo na Josipa Broza Titu.

 

                                                                                                           PREDSJEDNIK UHB RH-a

                                                                                                                 Dražen Šemovčan

 

     

Izvor: UHB RH

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto:fah

Autor: