Reakcije na izjavu Miljavca: Laušić: Ne vjerujem u otvoreni sukob, Kotromanović: Bit će još konflikata u regiji

30.04.2018. 12:22:45

"Osobno vjerujem da Hrvatska izravno neće biti napadnuta, ali ako se stvari na ovim prostorima zakompliciraju, a imamo neke podatke iz jedne istočne države da kada se završi sukob u Siriji, mogao bi početi ponovno na Balkanu, u jednom širem kontekstu može se dogoditi da ratni vihor prijeđe granice", izjavio je general Pavao Miljavac u razgovoru za Direktno. Incidenata će na području Balkana biti, ali otvorenog sukoba zasigurno ne, smatraju sugovornici Jutarnjeg lista, koji su na temelju Miljavčeve izjave za mišljenje upitali bivšeg šefa osiguranja predsjednika Franje Tuđmana, generala Mate Laušića. On ne vjeruje da postoji realna opasnost od novog sukoba: "Uvijek će postojati napetosti, tenzije ili diplomatski sporovi kakav je ovaj sa Srbijom, ali da bi se mogao dogoditi neki otvoreni sukob na Balkanu, ne vjerujem. Ako bi došlo do toga, to je onda sukob u Europi. Hrvatska je članica EU i NATO-a, partneri smo SAD-a, tako da smatram da takva opasnost ne postoji". Bivši ministar obrane Ante Kotromanović ne smatra da bi moglo doći do novog otvorenog sukoba na Balkanu. "Pojedinačnih sukoba i konflikata bilo je i prije i bit će ih još. U regiji je, izuzev Hrvatske i Slovenije, nestabilno. O tome govore posljednji incidenti na Kosovu, a tu je i situacija u BiH, Makedoniji, Albaniji", rekao je. "Ne vjerujem da postoji opasnost, niti da bi moglo doći do otvorenog sukoba na Balkanu. Uostalom, nikako se ne može uspoređivati područje Balkana i europski teritorij sa Sirijom", misli SDP-ov Igor Dragovan. I potpredsjednik Odbora za obranu, HDZ-ovac Anđelko Stričak misli da do otvorenog sukoba sigurno neće doći, ali valja voditi brigu o sigurnosti. "Bit će tenzija, kao što ih je bilo i do sada, ali izravnih prijetnji za Hrvatsku sigurno ne. Mi smo članica Europske unije i NATO-a i svatko tko bi to pokušao, morao bi dva puta razmisliti", rekao je. Damir Krstičević nije htio komentirati.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.