Registar branitelja zatvoren je za javnost, 'nije ispunio svrhu'

23.12.2017. 15:34:50

Registar hrvatskih branitelja uklonjen je s interneta. Stupanjem na snagu novog Zakona o hrvatskim braniteljima 14. prosinca, Registar mijenja naziv u Evidenciju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, koja više nije javna te će služiti javno-pravnim tijelima u postupcima kod ostvarivanja prava hrvatskih branitelja. Broj branitelja s kojim Registar postaje prošlost, odnosno prerasta u Evidenciju koja će služiti isključivo u službene svrhe je 505.694, a od tog broja njih 440 tisuća još je živućih.  Ministar Tomo Medved izjavio je kako javni registar nije ispunio svoju svrhu te da branitelji od toga nisu imali ništa jer i dalje za dokazivanje statusa moraju ići po potvrde u županijske urede državne uprave. " Želimo omogućiti lakše ostvarivanje statusnih pitanja", rekao je ministar branitelja. Na pitanje hoće li ukupan broj branitelja od sada postati tajna, iz Ministarstva tvrde da će, na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama, takvi podaci na upit zainteresirane javnosti i dalje biti dostupni, javlja Večernji list. dd/direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.