Rekonstrukcija krvave pljačke koja je zgranula Slavoniju: ‘Nemoj, ne pucaj više, molim te!‘

06.10.2020. 12:40:00

Maskirani dvojac pokraj šume između mjesta Hrastin i Koprivna presreo je kombi sa zaštitarima i zasuo ih mecima

Vozi, vozi, stisni gas", vikao je prestravljeni Krunoslav Balešić sa suvozačkog mjesta svom kolegi Mariju Leitkamu koji je upravljao kombi vozilom Citroën Nemo zaštitarske tvrtke Aleph Tau iz Slavonskog Broda, na što mu je Leitkam odgovorio: "Zar ne vidiš kakve su mi noge?"

Bilo je to nekoliko sekundi nakon što ih je presreo maskirani dvojac pokraj šume između mjesta Hrastin i Koprivna i nakon što je prema njima ispaljeno više hitaca iz automatskog oružja u nakani da ih zaustave i opljačkaju novac koji su zaštitari Balešić i Leitkam tog dana preuzeli iz 70-ak NTL-ovih trgovina u Slavoniji te ga prevozili u Finu u Vinkovce.

Potkoljenice Marija Leitkama bile su izrešetane, a mišići na njima praktički razmrskani. Prema njima je ispaljeno 17 hitaca.

Leitkam nije imao snage za stiskanje gasa pa je Balešić prebacio svoju nogu preko mjenjača pokušavajući ubrzati vozilo i pobjeći napadačima.

Organizator

No, i motor automobila bio je oštećen pa se vozilo nakon 50-ak metara zaustavilo, a zaštitari ostali na milost i nemilost beskrupuloznim napadačima. Dio je to iskaza nesretnih zaštitara o napadu koji su doživjeli 21. listopada 2019. nešto prije 15 sati.

Maskirani pljačkaši koji su ih presreli bili su Ahmet Alija (27) i Zvonimir Mijatović (24), a nedaleko od mjesta napada Aliju i Mijatovića u Mercedesu je čekao Ilija Ćorić (24), u to vrijeme također zaposlenik Aleph Taua i organizator pljačke.

Sva su trojica iz Slavonskog Broda. U utorak će im na Županijskom sudu u Osijeku početi suđenje za dva pokušaja teškog ubojstva te razbojništvo. Iz zaštitarskog kombija opljačkali su 773.957,92 kuna.

Propucani

- Nemoj više, molim te, dosta je - zavapio je kroz poluotvoreni prozor s podignutim rukama u zrak Leitkam, nakon što je su napadači dotrčali do vozila. Obojica su, tvrde Leitkam i Balešić, bili naoružani kalašnjikovima. Jedan od njih povikao je: "Izlazi van i daj oružje!" Oduzeli su im oružje i mobitele te su uzeli kofer s novcem i zapovjedili im da legnu na tlo. Napadači su zatim otrčali prema mjestu gdje ih je čekao Ćorić.

Leitkam je ustao i došao do Balešića te mu uznemireno rekao: "Kruno jesi dobro, ustani, moram na hitnu jer sam ranjen". Pošli su naprijed, a Balešić je tada primijetio da mu kolega nema mišića na potkoljenicama i da praktički hoda na kostima. Bio je to jeziv prizor. Nije mu bilo jasno kako Leitkam uspijeva hodati, a Balešić u tom trenutku čak nije bio svjestan da je i sam ranjen. To je shvatio tek kad je osjetio toplinu s bočne lijeve strane natkoljenice. Ubrzo je naišao automobil u kojem su bili Marica i Ivan Sučić iz Osijeka, koji su se zaustavili i povezli ranjene zaštitare prema Osijeku usput o svemu obavijestivši policiju i Hitnu pomoć. Time su im praktički spasili živote.

image

Pljačkaši su za to vrijeme već bježali prema Slavonskom Brodu. Ćorić je tijekom ispitivanja u DORH-u priznao sudjelovanje u pljački, koju je sam osmislio. On je, naime, znao da se ponedjeljkom na toj ruti skupi puno novca od vikend-utrška iz NTL-ovih trgovina, da novac nije bio posebno zaštićen ni zaključan, pa je u dogovoru s Mijatovićem odlučio izvršiti prepad na svoje radne kolege. U akciju su uključili i Aliju. Zanimljivo je da sva trojica tvrde da su bili naoružani sa samo jednom puškom, koju je nosio Alija, a drugo oružje nikad nije ni nađeno. Alija je nabavio kalašnjikov iako je Ćorić na ispitivanju rekao da je njegov plan bio da se to izvede bez oružja.

Mjesto prepada prvi su put obišli u nedjelju 20. listopada i dogovorili plan. U ponedjeljak su Ćorićevim Mercedesom iz Slavonskog Broda krenuli prema Osijeku. Oko 11 sati stali su na kavu u Čepinu, a potom otišli u smjeru Koprivne. Na mjesto prepada došli su dva sata ranije. Ćorić je ostao u autu otprilike kilometar prije šume i zavoja na kojem je izvršen napad, a Alija i Mijatović su se skrili u šumi. Kad im je Mijatović javio da dolazi zaštitarsko vozilo, istrčali su iz šume s fantomkama na glavi i oružjem uperenim u vozilo. Vikali su da stanu, ali vozač je dao gas, a Alija je, kako je iskazao, prvo zapucao u zrak, a nakon toga je ispalio i rafal u motor vozila.

Novac

- Pušku smo imali samo za plašenje, nikoga nismo htjeli raniti ili ubiti. Pucao sam jer nisu stali - rekao je Alija. Ćorić je u istrazi također rekao da oružje nije trebalo biti upotrijebljeno.

- Nije bio dogovor ni da pucaju ni da tuku zaštitare - ispričao je Ćorić. Nakon što su uzeli novac bacili su kofer, koji je policija poslije našla, i pobjegli za Slavonski Brod. HAC-ove nadzorne kamere snimile su njihov ulazak na autocestu u Čepinu u 15,09 sati te izlazak u Slavonskom Brodu u 15.43 sata.

Novac su podijelili na tri dijela u Ćorićevoj kući. Alija je potom bacio pušku u Savu. Ćorić je uhićen već sljedeći dan i predao je policiji svoj dio od 273.838 kuna dok su Alija i Mijatović "pali" tri dana nakon pljačke. Kod Alije, kojemu je pripalo oko 243.000 kuna, novac nije pronađen. On je rekao da je njime vratio dugove. Mijatović je predao dio novca, a dio je potrošio.

Izvor: jutarnji.hr

Izvorni autor: Nikola Patković/Foto: Vlado Kos/Cropix

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.