Rekordne vrućine: Prvi ovogodišnji toplinski val u punom je naletu

29.06.2022. 09:30:00

Prvi ovogodišnji toplinski val u punom je naletu i mnogi spas potraže u klimatiziranom prostoru, hladu, rijeci ili moru. Vrućina – za ljetno doba sasvim očekivana, ali u lipnju rijetko kada ovako jako izražena. 

Naprimjer u Rijeci i Kninu u 70-ak godina mjerenja u lipnju temperatura nije bila viša od maksimalnih vrijednosti u utorak. Možda i još poneki rekord “padne” u danima koji dolaze jer iako nestaje pomalo stabilan utjecaj anticiklone i dalje se kod nas zadržava po visini podjednako vruć zrak, javlja HRT

U srijedu tako uz malo više oblaka nego u utorak, na često sunčanom istoku, popodne postoji mala vjerojatnost za pljusak. Puhat će uglavnom umjeren jugoistočni i istočni vjetar. Temperatura ujutro oko 20, a najviša dnevna od 34 do 36.

Podjednako vruće bit će i u središnjim predjelima gdje uz lokalno jači razvoj oblaka poneki pljusak – iako rijedak – popodne može biti i izraženiji. Vjetar slab ili umjeren istočni i jugoistočni, a jutarnja temperatura oko 21.

Često sunčano, danju vruće, ali ne posve stabilno bit će i na zapadu. Sredinom dana uz više oblaka malo kiše ili poneki pljusak, osobito u gorju.

Vjetar promjenjiva smjera, u gorju slab, duž obale danju do umjeren jugozapadni, ujutro ponegdje pod Velebitom i bura. Na otvorenom malo do umjereno valovitom moru i sjeverozapadnjak.

U Dalmaciji sjeverozapadnjak ponegdje i jak, duž obale ipak većinom tek umjeren vjetar s mora koji će donositi malo osvježenja tijekom još jednog pretežno sunčanog i vrućeg dana. Nakon uglavnom tople i duž obale vrlo tople noći najviša dnevna temperatura većinom će biti od 32 do 36.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: gs/Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.