Rekordno niske temperature pogodile Hrvatsku, do kada će trajati?

27.05.2013. 14:44:15

Iako bismo, kalendarski gledano, trebali uživati u ugodnim temperaturama i sunčevim zrakama, stvarna situacija je bitno drugačija. Već nekoliko dana zaredom Hrvatska se budi na prilično niskim temperaturama, koje nalikuju zimskom, a ne proljetnom ugođaju, a kako se čini, takve nas vremenske prilike očekuju cijeli tjedan.

Zima pri kraju proljeća označila je jučerašnji dan, pa se većina Lijepe naše probudila u pravom zimskom ugođaju. Hladni zrak i dalje je blizu naših područja, pa brzog zatopljenja neće biti do daljnjega, piše Crometo.hr.

Na Biokovu u nedjelju -3°C

Najniža temperatura zraka u Hrvatskoj izmjerena je u nedjelju ujutro na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri, a iznosila je -3°C. -2°C izmjereno je na Zavižanu. Posvuda su temperature zraka bile znatno niže od uobičajenih vrijednosti za ovaj dio godine. U Lici i Gorskom kotaru su bile oko 0°C ili tek koji stupanj iznad. Drugdje od 4°C do najviših 13°C, koliko je izmjereno u Dubrovniku.

Najtoplije na Palagruži

Hladnoća se nastavila i danju. Nigdje u Hrvatskoj temperatura tijekom nedjelje nije prešla 20°C. Najtoplije, s izmjerenih 18,6°C, bilo je na Palagruži. U najvećem dijelu zemlje najviše dnevne temperature zraka bile su od 9 do 18°C. Zanimljivo je da u dijelu Dalmatinske zagore ni najviše dnevne temperature nisu prešle 10°C.

Nedjelja je ponegdje donijela i rekordnu hladnoću!

Na meteorološkoj postaji DHMZ-a Split Marjan prvo je u nedjelju ujutro oboren dnevni minimum za datum 26. svibnja, i to za više od 2°C! Temperatura se ujutro spustila na samo 8,6°C, što je za čak 2,1°C niže od dosadašnjeg dnevnog minimuma iz 1991. Na kraju je i prosječna dnevna temperatura dana od 11,4°C postaja uvjerljivo najniža za datum 26. svibnja od kada su počela službena meteorološka mjerenja u Splitu! To je za čak nevjerojatnih 4,2°C niže od dosadašnjeg najhladnijeg 26. svibnja 1991. kada je prosječna dnevna temperatura iznosila 15,6°C! Još zanimljivije zvuči podatak da je nedjelja u Splitu bila i najhladniji dan u posljednjoj dekadi svibnja od početka službenih meteoroloških mjerenja. Dosadašnji rekord treće dekade držao je 21. 5. 1987. s prosječnom dnevnom temperaturom od 12°C. Takvo vrijeme s niskim temperaturama, kako zasad stvari stoje, zadržat će se i cijeli ovaj tjedan. I.La./Crometeo.hr Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.