RTL priznao da je Thompson vlasnik terase na koju je Derifaj provalila, pa onda promijenili priču

23.08.2021. 10:26:00

RTL je u nedjelju navečer objavio najavu nove sezone RTL-ovog istraživačkog magazina Potraga, a glavna tema je imovinsko-pravni spor u Splitu. Sinoć su objavili naslov kojim su priznali kako je Marko Perković Thompson ipak vlasnik terase, na koju je podsjećamo RTL-ova novinarka Danka Derifaj provalila dok su u kući sama bila maloljetna djeca obitelji Perković, ali se pitaju je li smio to kupiti.

Naveli su kako se Thompson upisao kao vlasnik krovišta zgrade, na koju je Derifaj provalila, zbog čega je GONG-ov portal Faktograf, tvrdeći da to nije provala, ograničio doseg Narod.hr-a.

Naslov RTL-a prvotno je glasio: “Kako se Thompson upisao kao vlasnik krovišta susjedne zgrade, je li i on sam žrtva nezakonitih radnji, kao i njegovi susjedi – pogledajte sutra u novoj sezoni Potrage”.

Ipak, na RTL-u su ubrzo promijenili naslov i stavili “Novu sezonu RTL Potraga otvara još jednim slučajem mešetarenja nekretninama. Ovaj put je u cijeli slučaj uključen i Thompson”. Prilog u cijelosti možete pogledati na poveznici. 

Prije tjedan dana RTL tumačio kako je Thompson terasu “prisvojio”

Prije svega tjedan dana iz RTL-a su demantirali svaku povezanost Danke Derifaj s provalom i tvrdili kako je Thompson terasu “prisvojio”.

Tada su tumačili kako Derifaj ima pravo biti na terasi Marka Perkovića Thompsona, iako sudska odluka pokazuje suprotno, o čemu je Narod.hr izvještavao uz sudsku dokumentaciju koja potvrđuje suprotno onome što RTL tvrdi.

RTL je tada objavio prilog i članak na njihovim internetskima stranicama naslova “Danka Derifaj objašnjava detalje priče zbog koje ju je Marko Perković Thompson optužio za provalu”

Nepovredivost doma jedna je od najvećih vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske. Po Kaznenom zakonu, kaznena djelo iz članka 141. koje se odnosi na narušavanje nepovredivosti doma i poslovnog prostora te iz članka 144. vezano uz neovlašteno slikovno snimanje, progone se po prijedlogu ili privatnoj tužbi oštećene strane – što znači ukoliko oštećenik podnese prijedlog za kazneni progon, a ne po službenoj dužnosti.

Temeljem navedenog, odvjetnik Davorin Karačić zaštitio je Ustavom RH zajamčena prava Marka Perkovića Thompsona. U Splitu je u ponedjeljak Marko Perković podnio kaznenu prijavu te prijedlog za kazneni progon protiv osoba osumnjičenih da su na štetu njega i njegove obitelji počinili kaznena djela iz članka 141 i 144 Kaznenog zakona koji se odnosi na “narušavanje nepovredivosti doma i poslovnog prostora”.

Prošlog je ponedjeljka i odvjetnik Marko Višić poslao je medijima dokaze o vlasništvu kuće i terase u koju je provalila RTL-ova novinarka Danka Derifaj.

Nije točno da je g. Marko Perković krov susjedne zgrade prisvojio kao dio svoje terase, niti je točno da su terasa i dvorište kuće u kojoj živi obitelj Perković s 5 maloljetne djece suvlasništvo svih stanara zgrade na adresi Ivana Pavla II. 23, Split”, ističe odvjetnik Marko Višić koji vodi sporove za zaštitu vlasništva obitelji g. Marka Perkovića, a vezano za medijske prijepore oko prava vlasništva koje polaže na nekretninama koje se nalaze na Žnjanu u Splitu.

Također ističe da “nije točno da ekipa RTL televizije u nijednom trenutku nije stupila na česticu u vlasništvu g. Marka Perkovića”, te upozorava da je “novinarska ekipa RTL televizije, zajedno sa sugovornikom, na nedopušten način neovlašteno se popela ljestvama preko ogradnog zida dvora obitelji Perković, čime im je povrijeđeno Ustavom RH zajamčeno pravo na nepovredivost doma”.

O djeci koja su se uplašila kada su na terasi koja se nastavlja na njihov dnevni boravak, nema ni riječi u RTL-ovom prilogu

RTL se ni tada, kao ni sada nije osvrnuo na činjenicu da su u kući bila sama Thompsonova maloljetna djeca, dok su Derifaj, snimatelj i susjed koji je glumio vodiča, preskakali ogradu i penjali se po ljestvama i hodali po terasi koja glasi na Thompsona.

Derifaj sada za Jutarnji tvrdi kako “djece nije bilo, a zavjese na Thompsonovu stanu bile su navučene”, a isto je ustvrdila i na svom Facebook profilu te napisala: “ni čula ni vidjela djece nisam”.

O svemu su se oglasili i admini stranice Marka Perkovića Thompsona.

“Zbunjujuće, RTL odjednom potvrdio kako je Thompson ipak vlasnik dvorišta ali se pitaju je li smio to kupiti. Zar RTL i njihova novinarka Danka Derifaj nisu kategorički tvrdili kako ona nije povrijedila dom Marka Perkovića jer tamo gdje su oni došli preskakanjem zida on nije vlasnik?”, stoji u objavi na Facebook stranici Marka Perkovića Thompsona.

RTL priznao da je Thompson vlasnik terase na koju je provalila njihova TV ekipa s Derifaj, a Danka Derifaj prijeti tužbama Thompsonu

Zbog slučaja, Derifaj je angažirala i odvjetnicu Jadranku Sloković koja je najavila i pokretanje kaznene odgovornosti protiv Thompsona, koji, tvrde, nije spriječio, ako nije i poticao, da se na “novinarku nabacuju verbalnim kamenjem i otvoreno zaziva fizičke napade na nju”.

Narod.hr priložio je i dokumente koji potvrđuju priču koju je portal Narod.hr plasirao, zbog čega smo se našli na udaru GONG-ovog portala Faktograf, koji je vijest portala Narod.hr označio netočnom, čime je smanjio doseg i vidljivost našem portalu na Facebooku.

Danka Derifaj dobila nagradu udruge koju financira Soros

Danka Derifaj bila je novinarka Nove TV od 2003. do 2016., kada prelazi na RTL.

U siječnju ove godine, Derifaj je dobila nagradu “Vesna Kesić” za “hrabro, otvoreno i kritičko novinarstvo, nemilosrdno prema moćnicima i nasilnicima bilo koje vrste”, koju dodjeljuje ‘Fond za druge’. Iza Fonda za druge kako navode na svojim stranicama, bori protiv “tradicionalnih i opresivnih normi”, a financiraju ju brojna inozemna veleposlanstva i ministarstva, kao i politička zaklada Heinrich Boll Stiftung radikalno lijeve Zelene stranke u Njemačkoj te Otvoreno društvo milijardera i samoprozvanog filantropa Sorosa.

Sudski spor zbog klevete izvršne direktorice udruge U ime obitelji

Dr. Željka Markić tužila je Danku Derifaj zbog klevete još 2016. godine, a do danas nema pravomoćne presude. Naime, tek je u svibnju ove godine donesena nepravomoćna presuda prema kojoj je dr. Markić sudu predočila dokaze da nikad nije niti prodavala kontracepciju ili abortivna sredstva niti na njima zarađivala – no sutkinja Sandra Kantolić ipak je oslobodila Derifaj.

Podsjetimo, Derifaj je u prilogu o prvom Hodu za život koji je objavljen na RTL Direktu iznijela neistinitu tvrdnju da „dr. Markić zarađuje od tableta koje sprječavaju začeće“. Željka Markić dala je Derifaj intervju, u kameru, odgovarajući na njezina pitanja jasno rekla kako njezina tvrtka nikad nije prodavala kontraceptivna ili abortivna sredstva niti je ikad radila klinička ispitivanja koja bi istraživala kontracepciju, te je novinarku uputila kako njezine tvrdnje može provjeriti na tijelima nadležnim za izdavanje dozvola. Unatoč tome, Danka Derifaj objavila je prilog u kojem je o Željki Markić, bez dokaza, tvrdila sljedeće: “Kad je netko protiv pobačaja, onda je vrlo neobično da zarađuje od tableta koje sprječavaju začeće“.

“Presuda je nepravomoćna i žalit ćemo se na nju. Već smo uspješno srušili jednu drugu, također ideološki motiviranu presudu sutkinje Sandre Kantolić”, poručila je tada dr. Markić, referirajući se na presudu sutkinje Kantolić u korist Mime Simić, LGBT aktivistice koju je Drugostupanjski sud srušio i vratio drugom sucu na odlučivanje da bi Mima Simić ove godine odustala od tužbe za klevetu plaćajući sve odvjetničke troškove Željki Markić i sudske troškove.

Što se dogodilo 12. kolovoza?

Podsjetimo, novinarka RTL-a Danka Derifa s Thompsonovim susjedom Brankom Miodragom i snimateljem, ušla je u dvorište obitelji Perković gdje je, kako je napisala na Facebooku, ”bila na novinarskom zadatku od javnog interesa”, zanemarujući što su u kući bila sama maloljetna djeca i prethodne sudske presude o imovinsko-pravnom sporu. Njihov su pohod zabilježile i kamere:

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ig/Foto: Fah/Snimka zaslona (Fotomontaža: Narod.hr)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.