Rusi imaju dokaze: Fotografije kemijskog napada krivotvorine su sirijskih pobunjenika!

10.09.2013. 14:23:31

Članovima konferencije predočena su izvješća međunarodnih stručnjaka, javnih osoba iz Sirije i ruskih novinara koji su pratili rat u Siriji. Svi oni podupiru službenu Moskvu u naporima da se zaustavi najavljena američka vojna intervencija u Siriji, izjavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Na konferenciji o ljudskim pravima UN-a u Ženevi iznesene su tvrdnje da su fotografije spornog kemijskog napada u Siriji unaprijed smišljena krivotvorina, prenosi RT. Za napade kemijskim oružjem u okolici Damaska,  SAD je optužio režim Bašara al-Asada. Članovima konferencije predočena su izvješća međunarodnih stručnjaka, javnih osoba iz Sirije i ruskih novinara koji su pratili rat u Siriji. Svi oni podupiru službenu Moskvu u naporima da se zaustavi najavljena američka vojna intervencija, izjavili su iz  ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Izlagatelji na konferenciji UN-a su, nadalje, ustvrdili da su spomenuti napadi na civile bojnim otrovom sarinom vrlo vjerojatno djelo sirijskih pobunjenika. Dodali su kako bi američka vojna intervencija u tom dijelu svijeta imala za posljedicu rast broja civilnih žrtava, ali i izazvala humanitarnu katastrofu u cijeloj regiji. Neki su, pak, izjavili da bi vojna intervencija bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a značila kršenje međunarodnog prava te bi UN trebao to spriječiti. Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako su stručnjacima UN-a predali brojna izvješća, kako svjedoka s terena, tako i aktivista koji su istraživali navodne napade kemijskim oružjem.

Ruski izvori kažu da njihove tvrdnje podupiru mnogobrojni dokazi -  razna izvješća iz Sirije, svjedoci događaja, bivši britanski i američki obavještajci te nedavno iz zatočeništva sirijskih pobunjenika oslobođeni Europljani. U nastojanju da spriječe vojnu intervenciju u Siriji, Rusi su ovaj tjedan ponudili diplomatski rješenje, a u tome imaju potporu Kine. Naime, Bašar al Asad bi svo kemijsko naoružanje trebao staviti pod kontrolu međunarodne zajednice. Iz Damaska su odgovorili da će razmotriti taj prijedlog. Nakon što je američki državni tajnik John Kerry kazao da bi Asad mogao izbjeći sukob s Amerikancima, ako preda svo kemijsko oružje, Rusi su promptno reagirali. No, iako je iz State Departmenta rečeno da je ovo bilo samo 'retorički potez' Johna Kerryja, američki predsjednik Obama izjavio je da će pričekati s vojnom intervencijom. U međuvremenu, Rusi su izašli u javnost s tvrdnjama da sirijski pobunjenici planiraju isprovocirati američku intervenciju tako što će bojnim otrovima napasti Izrael.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor: