RUSI NADOMAK GRADA KOJI BRANE HRVATI Amerika: 'Situacija je ozbiljna, moramo im pomoći'

11.02.2015. 23:06:47

Amerikanci tvrde da su Rusi izravno intervenirali oko Debalceva i da bi mogli krenuti na Mariupolj Zapovjednik američkih snaga u Europi Ben Hodges izjavio je u srijedu da će američka vojska uvježbavati ukrajinske vojnike koji se bore s proruskim separatistima na istoku Ukrajine. Obuka će početi u ožujku i jedna bojna američkih vojnika uvježbavat će tri ukrajinske bojne, rekao je Hodges tijekom posjeta bazi NATO-a u Szczecinu na sjeverozapadu Poljske. "Pružat ćemo obuku iz sigurnosnih i medicinskih zadataka, kako djelovati u okolnostima ruskog ometanja komunikacija i kako se zaštititi od ruskog i pobunjeničkog topništva", dodao je. Po njegovim riječima, ruski vojnici izravno su intervenirali u borbama oko ukrajinskog grada Debalceva i ako ofenziva uspije, mogli bi krenuti na luku Mariupolj.
"Prema količini streljiva i vrsti opreme vrlo je očito da se radi o izravnoj ruskoj intervenciji u području Debalceva", istaknuo je Hodges. "Zabrinut sam što bi, ako tamo budu uspješni, mogli fokus svog djelovanja prebaciti na Mariupolj", rekao je. Kao što je poznato, na području Mariupolja, koji leži uz Azovsko more, djeluje i ultradesničarski ukrajinski Azov bataljun, u kojemu se bori i nekolicina hrvatskih državljana. Također je kazao da je uz ukrajinsku granicu raspoređeno deset ruskih bojni. Čelnici Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke počeli razgovore o ukrajinskoj krizi Čelnici Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke stigli su u srijedu u Minsk i počeli pregovore kojima će pokušati zaustaviti 10-mjesečnu krizu u Ukrajini. Bjeloruski vođa Aleksandar Lukašenko odvojeno je pozdravio predsjednike Petra Porošenka i Vladimira Putina u Palači neovisnosti u Minsku. Njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, koju je pozdravio zajedno s francuskim predsjednikom Francois Hollandeom, uručio je buket cvijeća. U kratkom razgovoru s Lukašenkom, Porošenko je kazao: "Ili će stanje krenuti putem smirivanja, primirja.. ili će situacija izmaći kontroli". Lukašenko, Putin, Hollande i Merkel sastali su se najprije u četiri oka, a naknadno će im se priključiti njihova izaslanstva.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.