Ruža Tomašić uputila pitanje Europskoj komisiji o programu u Srbiji prema kojem djeca uče ....

20.10.2017. 10:04:58

Ruža Tomašić uputila pitanje Europskoj komisiji o programu u Srbiji prema kojem djeca uče kako su svi Slaveni srbijanskog podrijetla Zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić uputila je u službenu proceduru Europskog parlamenta pisano pitanje Europskoj komisiji. U pitanju je Komisiju upoznala s činjenicom da učenici trećih razreda gimnazija općeg te društveno-jezičnog smjera u Srbiji od 2007. godine povijest uče iz udžbenika istaknutog srbijanskog povjesničara Radoša Ljušića. „Iako su svi u etničkom podrijetlu Srbi, njih često nazivaju po imenu teritorija na kojemu žive – Crnogorci, Banaćani, Slavonci, Dalmatinci“ – citat je iz udžbenika. Naglasila je kako već deseta generacija gimnazijalaca uči da je glavnina Slavena pravoslavne, katoličke i muslimanske vjeroispovijesti na jugoistoku Europe srbijanskog podrijetla, čime se osporava posebnost drugim narodima bez ikakve znanstvene osnove i sije sjeme nekih budućih sukoba. Budući da je proces analitičkog pregleda zakonodavstva (screening) za Srbiju otvoren 2013. godine, te posebice u svjetlu privremenog zatvaranja poglavlja 25. i 26. (znanost i istraživanje te obrazovanje i kultura); Europsku komisiju je pitala kakav stav ima prema navedenom sadržaju udžbenika odobrenog od strane srbijanskog Ministarstva znanosti, obrazovanja i tehnološkog razvoja. Za Narod.hr rekla je kako je jednostavno morala reagirati te kako joj je čudno da nitko iz vlasti nije znao za to. “Ne možete vi jednom stranom usta graditi zajedništvo, a drugom stranom usta propagirati četništvo i negirati sve države oko sebe”, kaže Ruža Tomašić. Na pitanje očekuje li reakciju Europske komisije odgovorila je: “Komisija će nekako morati reagirati. Hrvatska je jedna od članica EU koja mora pristati na svako poglavlje da Srbija može ići dalje. Hrvatska može to i zaustaviti samo treba imati petlju.” “Mi znamo što su radili i gdje su bili Aleksandar Vučić i Ivica Dačić 90-ih godina. Vidimo što Vulin radi i što govori. Oni dolaze u Hrvatsku, govore što žele, rade što žele. Netko tome treba stati na kraj. Ako žele biti dio uljuđene Europe moraju se početi uljuđeno ponašati i poštivati svoje susjedstvo”, zaključuje Ruža Tomašić.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.