Ruža Tomašić zatražila transparentnije korištenje 13.4 milijardi eura tehničke pomoći na razini država članica

22.03.2017. 20:05:18

Ruža Tomašić, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, predstavila je Odboru za regionalni razvoj svoje izvješće ‘Tehnička pomoć u kohezijskoj politici u razdoblju nakon 2020.’.

Ovim izvješćem hrvatska zastupnica traži učinkovitije i transparentnije korištenje velikih 13.4 milijardi eura tehničke pomoći na razini država članica. Tomašić predlaže da novčana sredstva budu usmjerena jačanju kapaciteta lokalne i regionalne samouprave i edukaciji zaposlenika u administraciji kako bi lokalne zajednice i njihovi projekti u budućnosti što manje ovisili o središnjoj vlasti. “Jedini način da se zaustavi selektivno odobravanje projekata i daljnje centraliziranje političke moći u Bruxellesu jest da se omogući nižim razinama upravljanja da budu samoodržive. Sad je to teško jer su kapaciteti vrlo ograničeni, naročito u novijim i slabije razvijenim članicama Unije, a ovo moje izvješće stavlja naglasak upravo na njih. Hrvatskoj je ovo velika prilika za jačanje i reformu lokalne i regionalne samouprave”, rekla je Tomašić nakon sjednice Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta. U svom izvješću zastupnica poziva države članice da ažurnije izvješćuju o svim aktivnostima koje se financiraju sredstvima tehničke pomoći i postignutim rezultatima.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.