Šabariću nagrada za životno djelo, Čambi posthumno titula počasnog građanina Đurđevca

17.03.2021. 15:56:00

Poznati su ovogodišnji dobitnici javnih gradskih priznanja grada Đurđevca. Titula počasnog građanina grada Đurđevca posthumno će biti dodijeljena nedavno preminulom Slavku Čambi, emigrantskom književniku, pučkom pjesniku i sakupljaču etnografskog blaga. Zbog svojih političkih uvjerenja 1967. godine morao je emigrirati u Austriju, a demokratizacija i pad komunizma omogućili su mu da se nakon 22 godine političkog izbjeglištva vrati u rodni Đurđevac. Njegova velika tema je Bleiburg i bleiburška stradanja, o čemu je objavio tridesetak naslova. Može se reći da je pravi ekspert u tom području, motiviran željom da ostavi svjedočanstvo za buduće generacije. Kroz poeziju je provlačio nit etnografije, opisujući konkretne prostore, likove, floru i faunu, kako ih je emotivno upamtio i u svjetlu uspomena sačuvao. Bio je oslonjen na lokalnu govornu varijantu i bilježenje idioma, izreka i kodova kojim su se Đurđevčani služili u prošlosti.  Po povratku u rodni Đurđevac na svom imanju uredio je bogatu etnografsku zbirku koja spada među devet najvećih privatnih zbirki u Hrvatskoj. Ministarstvo kulture utvrdilo je da njegova etnografska zbirka ima kulturnog dobra pa je i upisana u registar kulturnih dobara Hrvatske. Za svoj rad nagrađivan je i gradskim priznanjima zlatna plaketa grada Đurđevca i nagrada za životno djelo. Ostavio je trag odanosti zavičaju te ljudske i filantropske veličine, koji neće biti izbrisan ni zaboravljen pa mu se posthumno dodjeljuje  javno priznanje počasni građanin grada Đurđevca. 

Slavko Čamba

Nagradu za životno djelo će dobiti Zdravko Šabarić, umjetnik i dugogodišnji kulturni djelatnik. U slikarstvu godinama je gradio svoj imidž i nikada nije pao u šablone imitiranja, a u njegovom stvaralaštvu dominiraju motivi rodnog zavičaja, mrtve prirode i nadasve briga za očuvanje kulturne i etno baštine svog zavičaja. Osobito je zaslužan i vrijedan u prihvatu donacije Ivana Lackovića-Croate, čiju je vrijednost prepoznao i u najvećem dijelu klasificirao i verificirao. Svoju životnu profesiju temeljio je na društveno humanističkim načelima što se osobito isticalo  njegovim kulturnim djelovanjem u Đurđevcu kojeg je nakon svog školovanja odabrao kao svoje prebivalište. U pola stoljeća utkan je rad i njegov doprinos  obogaćivanju kulturnog, turističkog i društvenog identiteta grada Đurđevca i Podravine i pravi je promotor svog grada i županije kroz sudjelovanje u brojnim kulturnim događanjima u inozemstvu.

Zdravko Šabarić

Dobitnici zlatnih plaketa sveti Juraj su Rukometni klub Đurđevac, Foto kino klub Picok i Nikola Mihočka, učitelj informatike, dok će povelje grada Đurđevca dobiti Igor Benaković, direktor đurđevačkih pogona tvrtke Bauwerk Boen, Ljiljana Plazek Bogojević i Ivančica Sabolić, profesorice u Gimnaziji dr. Ivana Kranjčeva, Josip Pleadin, grafički poduzetnik u mirovini, Zdravko Štefanić, dobrovoljni darivatelj krvi te đurđevački ogranak Matice hrvatske.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dinko Borozan/Foto: PL/DB

Autor: