Sabor: Od 1. do 30 lipnja iduće godine popisujemo poljoprivredu

07.06.2019. 09:27:43

Od 1. do 30. lipnja iduće godine, Hrvatska će provesti popis poljoprivrede, zakon koji to omogućava u četvrtak je dobio podršku u Hrvatskom saboru iako je oporba Vladi zamjerila što ga je poslala u hitnu proceduru. Prve rezultate popisa, Državni zavod za statistiku objavit će do 30. studenoga 2020., a konačne najkasnije do 31. prosinca 2021. godine. U popisu će sudjelovati oko tri tisuće popisivača, kontrolora, koordinatora, a za taj posao država je osigurala 34 milijuna kuna. Popis će obuhvatiti poljoprivredna gospodarstva s više od 0,4 hektara korištene površine i najmanje 0,1 hektar voćnjaka, vinograda ili  maslinika. Neće se popisivati povrtnjaci za vlastite potrebe s manje od 100 četvornih metara. Podatke od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava popisivači će prikupljati metodom osobnog intervjua pomoću prijenosnog računala, dok će se od poslovnih subjekata podaci u pravilu prikupljati putem interneta unosom podataka u elektronički popisni obrazac. Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković tumači kako se takvi popisi u Europskoj uniji provode od 1966. po načelu svakih 10 godina cjelovito, i svake tri godine na temelju uzorka. Dobro je da napravimo inventuru stanja, da znamo što imamo, što nam nedostaje, kaže Josip Križanić (HDZ) koji ističe da popis treba iskoristiti kao osnovu za izradu strategije hrvatske poljoprivrede te se potruditi da se dobiveni podaci uključe u Zajedničku poljoprivrednu politiku EU-a. Nije sporno da trebamo znati što imamo, uzvraća Miro Bulj (Most) pa opetuje kako nedovoljno koristimo potencijale koje imamo. Sinjsko polje je u zaleđu Splita, rijeka Cetina teče njegovom sredinom, no polje se ne navodnjava i suše ga pogađaju, upozorio je zastupnik. Dobro je da će ti podaci biti usporedivi na razini EU, a koristit ćemo ih za izradu svih strateških dokumenata, rekla je Božica Makar (HNS). Alen Prelec (SDP) nada se da će dobiveni podatci biti osnova da se stane na kraj "lovu u mutnom" u poljoprivredi, da što više obroka koje jedemo bude domaćeg podrijetla. Bitno je da popisivači budu dobro educirani, a kroz medijsku kampanju treba informirati o tom popisu, istaknula je Anka Mrak Taritaš (Glas). Popisivači će se obučavati u prvom tromjesečju iduće godine, a DZS provest će informativnu kampanju, najavila je Vučković.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.