Sabor: Vlada se još nije očitovala o amandmanima na Zakon o sigurnosti prometa

10.06.2022. 11:10:00

ZAGREB, 10. lipnja 2022. (Hina) - Vladini predstavnici odbili su u petak sve oporbene amandmana podnese na nekoliko zakonskih izmjena, dok se o amandmanima na izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama zastupnici nisu izjašnjavali jer se Vlada o njima još nije očitovala.

„Amandmani su bili najavljeni, mi čekamo a sada ih nema”, prigovorio je Miro Bulj iz Mosta.

„Kada se Vlada očituje, te ćemo amandmane staviti na glasovanje i kada to bude, bit ćete obaviješteni”, odgovorio mu je predsjedavajući Ante Sanader (HDZ).

To znači da Hrvatski sabor danas neće glasovati o prijedlogu izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a koji je izazvao veliko nezadovoljstvo liječničkih udruga i saborske oporbe. Na zakon su podnesena 24 amandmana, među kojima je nekoliko HDZ-ovih koalicijskih partnera - Kluba HNS-HSU i nezavisnih zastupnika te HSLS-ova Darka Klasića.

Najviše sporan dio tog zakona odnosi se na odredbu prema kojoj bi obiteljski liječnici bili obvezni obavještavati Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) o privremenoj nesposobnosti upravljanja vozilom svojih pacijenata.

Vladini predstavnici odbili su oporbene amandmane na izmjene Zakona o strukovnom obrazovanju, o priznavanju i vrednovanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija kao i o pravu na pristup informacijama.

U kraćoj raspravi zastupnici su također uglavnom podržali prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju kojim JMBG odlazi u povijest.

Punom primjenom osobnog identifikacijskog broja (OIB) prestala je potreba za JMBG-om, kazao je državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić.

(Hina)

Izvor: Hina.hr

Izvorni autor: HINA/Foto: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.