'Sabu može biti sramota što vrijeđa časnog generala Gotovinu! Prste u njegovu korupciju umočili su Dragovan i Milanović'

03.09.2014. 10:13:22

Presuda bivšem gradonačelniku Vukovara Željku Sabi presedan je u Hrvatskoj, a taj čin je, smatraju naši sugovornici osuda političke korupcije koja bi trebala biti poruka ostalim akterima političke scene.

Nakon što ga je osječki Županijski sud proglasio krivim i osudio na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu dana i četiri mjeseca, bivši gradonačelnik Vukovara Željko Sabo rekao je da se sjetio generala Ante Gotovine, ali i dodao da nikada neće priznati nešto za što nije kriv. Bivši saborski zastupnik i pravnik Pero Kovačević u razgovoru za naš portal navodi kako je njegova usporedba sa generalom Gotovinom posve neprimjerena. Ipak, odluku osječkog suda pozdravlja jer ona je početak uspostave pravne države. "Nadam se da će presuda opstati jer to je prevencija da se takvo nešto ne bi više događalo. Presuda je opomena svim političarima jer mnogi su se i ranije bavili političkom korupcijom, i to je dokaz da razlike među političkim strankama naprosto nema. Jasno je i na temelju čega je Sabo dobio izbore", kaže Kovačević te dodaje da se isti obrazac ponašanja primjenjuje i u nizu drugih slučajeva. Da je SDP uređena stranka tada bi bivšeg gradonačelnika izbacili iz svojih redova jer dokazi izneseni na ovom suđenju samo su početak i tek dio onoga što ćemo vidjeti. "Nemoguće je da vrh SDP nije znao što Sabo čini, morali su znati jer on je bio član predsjedništva, vladao je Vukovarom koji je njima bio jako zanimljiv i opstanak na vlasti bio je u interesu predsjedništva. Milanović i Dragovan dobro su upoznati s onime što je Sabo činio", smatra naš sugovornik.

Željko Sabo trajno se mora maknuti sa političke scene, stav je to Laburista Branka Vukšića. "Dobio je šesnaest mjeseci zatvora i to je zaslužio jer je podmićivao. Takvo nešto se ne radi, pogotovo ne u birtiji, kao što je on to činio", žestok je Vukšić. Naš sugovornik kritičan je prema hrvatskom pravosuđu koje smatra najgorim segmentom hrvatskog društva, ali usprkos tome nada se da ćemo uskoro vidjeti i presude običnim ljudima koji na okončanje svojih procesa čekaju desetak godina. "Biti ću sretan ako to bude tako. Ovo je opomena svima koji se bave političkom korupcijom koja u Hrvatskoj cvijeta i potiče se, a činio je to i premijer Zoran Milanović podržavajući Sabu kao nezavisnog kandidata na izborima u Vukovaru. Činio je to i u Sisku", smatra Laburist. A odgovornost za podršku političkoj korupciji ne snosi samo SDP već svi članovi Kukuriku koalicije, uključujući i HNS. Nije dovoljno nešto osuditi jer ako HNS-ovci ne podupiru korupciju tada su morali istupiti iz Koalicije. "Konačno je osuđena politička korupcija koja se ozbiljno valja i u Istri što vidimo u Jakovčićevom slučaju. U korupciju je SDP duboko umočen", komentira Vukšić.

I predsjednik Bloka umirovljenika zajedno Milivoj Špika osvrnuo se na presudu bivšem vukovarskom gradonačelniku tvrdeći da je to stvar pravosuđa. Ipak, ono što ga je naljutilo kao dragovoljca Domovinskog rata jest usporedba Sabe sa generalom Gotovinom. "Po čemu se on za Majku Božju uspoređuje sa generalom Gotovinom? To je vrijeđanje! Neka ne vrijeđa časnu osobu kao što je general Gotovina, sramota ga može biti", žestoko je reagirao naš sugovornik. Šef BUZ-a napominje kako se u Hrvatskoj svi uvijek pozivaju na demokraciju, a taj trend posebno je vidljiv u politici. Nikakve odluke ne donose se bez središnjice stranke, ali kada se pojave neke afere svi se uvijek od toga ograđuju. "Sustav je u strankama posložen kao piramida i postoji više istanca jer u suprotnom postojala bi anarhija. Oni u SDP-u moraju srediti svoju politiku, to svi znaju i vide", zaključuje Špika.

Marijana Petir, HSS-ova europarlamentarka očekivala je da će u SDP-u reagirati ranije i to onda kada se čula snimka. "Sve ovo navodi nas da se zapitamo ima li pilota u avionu i kuda plovi SDP-ov brod, a čini mi se da je svima postalo jasno da su se posve izgubili", tvrdi naša sugovornica. Nadalje naglašava kako Sabo ima pravo osjećati se poput generala Gotovine, ali u svojim izjavama morao bi biti svjestan funkcije na kojoj se nalazi, ali i odgovornosti koju ta funkcija nosi. "Ovaj sudski proces, ali i presuda korak su naprijed jer politička korupcija ne događa se samo u Vukovaru. Svjedočili smo tome i u Sisku kada je županica Lovrić Merzel svoje savjetnike plaćala pet tisuća kuna. Korupciji treba stati na kraj, ja vjerujem da je ovo udarac na njegove birače, ali smatram to pomakom i porukom da se naklonost ne kupuje već stiječe kroz programe, a pobjeđuje onaj tko je bolji", kazala je Petir.

  • Autor: Iva Međugorac/Dnevno.hr
  • Photo: Patrik Macek/PIXSELL
 

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.