Sabu terete i za fiktivno zapošljavanje u vukovarskom Komunalcu!

16.09.2014. 13:58:37

Svega nekoliko dana od presude Županijskog suda u Osijeku gdje je osuđen na 16 mjeseci zatvora radi pokušaja podmićivanja vijećnika HDZ-a bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo ponovno će sjesti na optuženičku klupu. Naime, pred Općinskim sudom u Vukovaru održano je pripremno ročište u kojem se Sabo tereti da je, zloupotrebljavajući službeni položaj i ovlasti, u gradskoj tvrtki Komunalac utjecao na zapošljavanje bivšeg predsjednika Kluba vijećnika SDP-a Srđana Šijakovića, prenosi Večernji.hr. Istom optužnicom Sabo se tereti i za navodne malverzacije prilikom slanja vukovarske djece na more. Marinko Leko, koji je u to vrijeme bio direktor gradske tvrtke Komunalac, podsjeća kako je Šijaković zaposlen na radno mjesto gdje je trebao kontrolirati prijevoz putnika na brodu Golubica, koji spaja dvije obale Dunava, kao i eksploataciju pijeska. Problem je što Šijaković nije dolazio na radno mjesto u Komunalac nego je sve vrijeme radio u gradskoj upravi. Klupko se počelo odmotavati tek kasnije kada je direktor tvrtke postao Saša Egić, također bivši član SDP-a, a koji je upozorio na nepravilnosti. “Iskreno, to se događalo u vrijeme kada se Sabi nije moglo suprotstaviti. Uz to ja sam radi zdravstvenih problema ubrzo završio na bolovanju i operacijama tako da ne znam što se sve radilo u tvrtki za to vrijeme. Tek kasnije sam direktorske ovlasti predao, a dok sam bio na bolovanju dobio sam i otkaz”, kaže Leko. Ističe i da se na početku branio šutnjom ali i da je nedavno na prijedlog DORH-a prihvatio ono za što ga se tereti. “Ponuđeno mi je šest mjeseci zatvora ili godinu dana uvjeta što sam prihvatio. Kao odgovornu osobu inače mi je prijetilo od tri mjeseca pa do tri godine zatvora”, kaže Leko dodajući kako DORH za fiktivno zapošljavanje tereti zapravo Saboa te da on ne priznaje krivicu. Kaže i kako ne razmišlja u kakav položaj stavlja Sabu te da on želi da se jednom konačno riješi ovaj slučaj. Inače, Leko je u vrijeme kada je Sabo postao gradonačelnik Vukovara istupio iz HDZ-a radi čega je tada organizirana i posebna konferencija za novinare. To se tumačilo u to vrijeme njegovom željom da sačuva radno mjesto. I u ovome slučaju Sabin odvjetnik je Anto Nobilo. Uz Šijakovića još dvije osobe, također članice SDP-a, bile su tada fiktivno zaposlene u Komunalcu. Radi se o Branki Galić i Branki Kojčinović. Obje su se vodile da rade u Komunalcu, u poslovnoj jedinici Zelenilo, a radile su u gradskoj upravi kao spremačice i kave kuharice. Iste su opet dolaskom Egića vraćene u Komunalac i prebačene na druga radna mjesta. Njih dvije nisu obuhvaćene optužnicom.

Izvor: narod.hr/vecernji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.