Sačić: Josipe, taj si izvještaj prepisao. Ćelić: To nije istina!

21.11.2013. 08:38:30

c98b0eeb2de1b69f6a89b436645988dd

Sačić i Ćelić svjedočili o onom što se događalo u selu Gruborima 25. kolovoza 1995., a kako su različito iskazivali o vrlo bitnim stvarima, sud ih je odlučio suočiti.

Svatko ukopan u svoje stavove. Tako je danas u sudnici zagrebačkog Županijskog suda izgledalo sučeljavanje bivših pripadnika specijalne policije Željka Sačića i Josipa Ćelića. Njih su dvojica svjedočila o onom što se događalo u selu Gruborima 25. kolovoza 1995., a kako su različito iskazivali o vrlo bitnim stvarima, sud ih je odlučio suočiti. Ćelić je tako kazao da on za događanja u Gruborima, gdje je ubijeno nekoliko srpskih civila, nije znao jer su mu vođe grupa s terena tvrdili da se taj dan ništa nije događalo.

Predao izvješće sudu No sljedeći dan od Sačića je doznao, kako je rekao, da je tamo bilo oružanog sukoba te je po Sačićevu diktatu promijenio izvješće. Ćelić je inače to izvješće, na kojem su na poleđini rukom napisane zabilješke, predao sudu, a Sačić je tvrdio da mu on nije ništa diktirao, već da je Ćelić to s papira prepisao. – Stajali ste pored mene i to ste mi diktirali – kazao je Ćelić. – To nije točno. To su bile bilješke koje su bile na stolu, a ja sam od tebe zahtijevao da objasniš što se dogodilo. Možda sam ti taj papir dao ili si ga ti uzeo, ali ti si otišao u drugu prostoriju i napisao novi izvještaj u kojem ima detalja o kojima ti ja nisam govorio – kazao je Sačić. – Željko, to naprosto nije istina jer vi ste u toj prostoriji ručali. Ja sam otišao u drugu prostoriju gdje su bila sredstva veze, a vi ste onda došli za mnom i tamo ste mi to izdiktirali – kazao je Ćelić. Sačić je u svom iskazu tvrdio da je Ćeliću već u Ramljanima rekao da je bilo mrtvih u Gruborima, što je bio i razlog zbog kojeg je Ćelić pozvan u stožer. No Ćelić je ostao pri tvrdnjama da to nije istina jer on uopće nije bio u Ramljanima. Nadalje, Sačić je tvrdio i da mu je Ćelić kazao da je bio 200 do 300 metara udaljen od Grubora, da nije ulazio u selo, ali da je čuo pucnjavu, na što mi je Ćelić odgovorio: Specijalci osiguravali selo – To nije istina. Da sam znao da je bilo pucnjave, ne bih u prvom izvješću napisao da se ništa nije dogodilo. Isto tako Ćelić je tvrdio da je u drugom izvješću po Sačićevu diktatu napisao da je nakon događaja Grubore osiguravalo 20 pripadnika Specijalne policije koji su bili dio grupe Bože Krajine i Frane Drlje, kojima se sada sudi zbog ratnog zločina u Gruborima. – To je notorna laž – rekao je Sačić na što mu je Ćelić replicirao: “Ja govorim istinu.” Sačić ga je upitao: “Kako mi to možeš staviti u usta”, na što mu je Ćelić odgovorio: “Kada ste mi to rekli”. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.