ŠAMARČINA VUČIĆU IZ NJEGOVE SRBIJE! Spušten na zemlju kao šmrkavac: Totalna blamaža, ‘odmah prekinite daljnje sramoćenje naše države’

18.07.2022. 14:44:00

Nakon histerije koju je među srpskim Vladom i Vučićevim prorežimskim medijima izazvala zabrana Hrvatske da srpski predsjednik Aleksandar Vučić nenajavljeno posjeti Jasenovac, srpski odvjetnik Čedomir Stojković, pokazao je kako se ne slažu svi s Vučićevim viđenjem događaja.

Kako piše Danas.rs, Stojković je Vučiću poslao zahtjev za pristup informacijama od javnog značaja kako bi utvrdio je li predsjednik Srbije uopće planirao putovati u Hrvatsku, te ako da, je li računao službeno ili privatno vozilo, službeno osiguranje, službenom ili privatnom putovnicom te sa ili bez služebene najave za medije. Odvjetnika zanima i da li su sigurnosne službe dviju država imale najavu i koordinaciju te da li srpske sigurnosne procjene uopće dozvoljavanju takvu vrstu posjete Vučiću.

“Imajući ovo u vidu postavlja se pitanje da li je posjeta zaista stvarno planirana? Jer ukoliko nikakva službena posjeta nije najavljena drugoj državi onda se ona ni ne može održati. Zahtjevamo od Vlade Republike Srbije da odmah prekine dalje sramoćenje države i dalje uništavanje međunarodnog ugleda, jer cijeli svijet se podsmjehuje Srbiji zbog ideje njenog predsednika da službenim autom i sa službenom putovnice sa službenim vozačem i kompletnim osiguranjem koje mora biti naoružano posjećuje drugu suverenu zemlju privatno i bez najave”, poručio je u Stojković u svojem medijskom priopćenju te upitao može li netko zamisliti da predsjednik Rusije ili SAD-a u privatnom posjetu dođe u Srbiju.

Na čiji račun?

Stojković je posebno istaknuo kako nijedna država ne može predsjedniku dozvoliti posjet predsjedniku druge države bez najave ponajprije jer onda ne može organizirati sigurnost visokog dužnosnika na svojem teritoriju, što je moguće suradnjom organa sigurnosti dviju zemalja. Stoga je pitao predsjednika Srbije i na koji je način uopće moguć privatni posjet predsjednika države drugoj zemlji.

Dodatno, Stojaković se pita i je li u privatnome posjetu Vučić ići na svoj trošak ili na račun poreznih obveznika. Drugim riječima, je li vučić planirao voziti sam ili sa službenim vozačem (kojega plaća proračun Republike Srbije), bi li gorivno platio Vučić osobno ili državna blagajna, je li soigueanje državno ili privatno, te ako je privatno odakle se financira i da li je osiguranje planiralo nositi službeno oružje u Hrvatsku (bez najave nositi oružje u EU članicu?), je li Vučić planirao službenu ili privatnu pratnju?  Također, je li medije pozvao privatni ili službeno (preko djetlanika u uredu predsjednika)? Je li zanemario sigurnosne rizike, bez koordiniranja s hrvatskim službama i je li od vlasitih sigurnosnih snaga dobio sigurnosnu procjenu? Tu je Stojaković podsjetio i kako je Vučić “predsjednik države koja nije uvela sankcije zločincu Vladimiru Putinu, njegovom režimu i Ruskoj Federaciji“, aludirajući da bi zbog toga u stranim posjetima trebao biti posebno oprezan.

“Ova pitanja su od izuzetnog značaja za sve građane Republike Srbije kako bi mogli procjeniti da li je Republika Hrvatska donijela ispravnu odluku o uskraćivanju posjete Vama ukoliko ste se sa tom posjetom šegačili (rugali), ili je posjeta uskraćena neopravdano, suprotno bečkim konvencijama”, zaključuje Stojković tražeći uvod i kopiju dokumenta s traženim informacijama. Također arugmentira i kako su te informacije bitne zbog medijskih istupa srpske premijerke Ane Brnabić te ministra vanjskih poslova, Nikole Selakovića i ostalih članova Vlade, među njima i ministra unutarnjih poslova, Aleksandra Vulina.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Ivor Kruljac/Foto: Snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.