Samovojska: ‘Potpuno je jasno zašto su htjeli osnovati Superligu – jedini i isključivi motiv je pohlepa’

21.04.2021. 16:07:00

– Ne možeš miješati novac s emocijama. Sve što smo vidjeli u Engleskoj to je takva vezanost navijača s klubovima, a za razvoj nogometa je ostanak Lige prvaka od esencijalne važnosti. Uvijek se izlazi ususret klubovima koji imaju mega-novce. Nevolja je u tome što ti najveći ne grade dovoljno, rekao je Anton Samovojska u “Dobro jutro, Hrvatska” komentiravši nove događaje oko Superlige.

Iako je šest engleskih prvoligaša odlučilo istupiti iz novoosnovane lige, pokretači tog kontroverznog elitnog natjecanja ne odustaju. Real Madrid, Atletico, Barcelona, Juventus, Milan i Inter izdali su zajedničko priopćenje u kojem su objavili da nastavljaju s planiranim organiziranjem natjecanja te kako će se kroz novi model natjecanja prilagoditi novonastaloj situaciji.

– Florentino Perez ne odustaje, i dalje misli da se može održati njegova ideja o Superligi. Potpuno je jasno zašto su htjeli osnovati takvu ligu: jedini i isključivi motiv je pohlepa. JP Morgan je ušao u tu priču, ali neće samo dati 3 i pol milijarde eura i baciti ih u bunar kako bi spasili klubove koji su ugroženi i koji su u vrijeme korone zapali u strahovite gubitke. Već je to bio kredit usmjeren u to da se klubovi ponovno revitaliziraju. Ja bih volio gospodinu Perezu postaviti nekakva pitanje jer on cijelo vrijeme govori da je Superliga jedini izlaz da se spasi nogomet i spase najveći nogometni klubovi. Koliko je on sam pridonio da Real bude u tako velikom minusu koji doseže gotovo milijardu eura? U njegovoj eri je došao tamo Eden Hazard i platili su ga 115 milijuna eura, a odigrao je praktički ništa. Godišnja plaća mu je 13 milijuna eura. Stalno je ozlijeđen, a tih 13 milijuna dolazi. Da ne spominjemo Balea i Jovića koji nije odigrao ništa, dodao je stručni komentator HRT-a.

– Svi jednako razmišljamo, smatramo da je to izuzetno loše za nogomet. Novac je isključivi razlog za tu ideju osnivanja Superlige. Naravno da je UEFA pokušavala dati primat tim jakim klubovima, da su imali najveća primanja. Ovo je nešto kao što se dogodilo u košarci, ali FIBA nije tako jaka kao UEFA. Gotovo identična situacija se dogodila. Kad je Euroliga preuzela primat u klupskoj košarci pa igrači više nisu mogli nastupati za reprezentacije ili u gotovo svim kvalifikacijama, jer ni FIBA ni navijači ni igrači nisu bili dovoljno snažni da to zaustave i došlo je do velikih problema u košarci koji traju i dan danas. UEFA je izuzetno jača organizacija od FIBA-e, navijači su ujedinjeni, a igrači su nastupili protiv toga. To bi bila liga gotovo neprotočna, osvajalo bi se nešto, vrlo vjerojatno bi Savezi izbacili klubove iz domaćih liga…, rekao je sportski novinar Viki Ivanović.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: mh/Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.