SANADER: 'Da sam još na vlasti, Bajić ne bi dizao optužnice!' BAJIĆ: 'Ma dajte, molim vas!'

30.09.2013. 15:44:32

1_51fa599a22575

Uvjeren je da Kosor nije samo naložila Bajiću kazneni progon nego i da je slala službenike iz vlade i HDZ-a da svjedoče protiv njega

ZAGREB - Nekada najmoćniji hrvatski političar, Ivo Sanader, ustvrdio je da optužnica u slučaju Fimi medija, za koju je uvjeren da ju je državno odvjetništvo napravilo po nalogu njegove nasljednice Jadranke Kosor, sastavljena bez ijednog dokaza koji bi potkrijepili objede njegovih suoptuženika.

"Optužnica se temelji na nebuloznim izjavama mojih suoptuženika koje se ničim ne potkrepljuju. Niti da sam uzeo novac niti da sam dao nalog. Gdje je tu bilo kakav dokaz, potkrijepa – nema je. To još jednom pojačava dojam i zaključak da je riječ o konstruiranoj optužnici koja se temelji samo na izjavama optuženika", rekao je Sanader. Da je postupak protiv njega inicirala Jadranka Kosor, po Sanaderovim riječima, dokazuje i pismo koje je prije podizanja prve optužnice njegova nasljednica poslala Europskoj komisiji, a u kojem je istaknuto da "Uskok podiže mnoge optužnice i pokreće istrage među ostalim i protiv bivšeg premijera". "Mojim zatvorom tadašnja vrhuška HDZ-a i vlade postiže dvije stvari – lišava se nekoga za koga su radili do jučer i znaju vrlo dobro koliko je jak jer je dva puta pobjeđivao na izborima, a dobro im je došlo i u argumentaciji oprema Europskoj komisiji". Uvjeren je da Kosor nije samo naložila Bajiću kazneni progon nego i da je slala službenike iz vlade i HDZ-a da svjedoče protiv njega. "Imamo potvrdu nekoliko takvih ljudi koji su nam rekli da ih je Kosor stalno slala tamo i nutkala - idite i recite protiv bivšeg premijera sve što znate". "Sve ukazuje da je riječ o konstruiranim optužnicama. To sam dužan reći zbog sebe, svoje obitelji, a na koncu i zbog povijesti", zaključio je Sanader. Opsežnu obranu nastavio je nabrajanjem svojih državnih i ratnih funkcija i zasluga te pričom o decentralizaciji i europeizaciji HDZ-a pod njegovim vodstvom. Suprotno izjavama mnogih svjedoka, među kojima su bili i njegovim ministri te bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak, Sanader je kazao da odluke u strtanci nikada nije donosio samostalno, već u dogovoru sa suradnicima. "Predsjedništvo je bilo politički mozak, a glavni tajnik vodio je stranku u operativnom smislu", rekao je Sanader, ističući kako je "nerealna" Jarnjakova izjava da je predsjednik stranke određivao što će biti na predsjedništvu. U nastavku obrane Sanader će, kako je najavio, između ostalog govoriti o imovini koju je prije ulaska u politiku navodno stekao u Austriji, čime želi opovrgnuti tvrdnje tužiteljstva da se obogatio korupcijom.

'Nisam nalagala ničiji progon'

Bivša predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor odbacila je danas optužbe svog prethodnika Ive Sanadera da je po njezinom nalogu Državno odvjetništvo napravilo optužnicu u slučaju Fimi medija, ustvrdivši da ona kao premijerka nije nalagala ničiji progon, a jedni krimen joj je što nije zaustavljala procese. Kosor je za Sanadera, kojeg je nakon ostavke po njegovom prijedlogu 2009. naslijedila na čelu vlade i HDZ-a, rekla da ga razumije jer se nalazi u jednoj teškoj ljudskoj situaciji. Sanader, koji je u međuvremenu optužen zbog niza korupcijskih afera, uključujući i slučaj Fimi medija danas je u svoj obrani na Županijskom sudu rekao da Kosor nije samo naložila glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću kazneni progon nego i da je slala službenike iz vlade i HDZ-a da svjedoče protiv njega. "Kao predsjednica Vlade nisam nalagala ničiji progon. Moj krimen i moj grijeh je u tome što nijedan proces nisam zaustavljala", rekla je Kosor novinarima u Hrvatskom saboru. Ustvrdila je da ona "s pozicije moći nije naređivala ni USKOK-u ni DORH-u, ni Mladenu Bajiću ni bilo kome u MUP-u, dakle ni Bajiću ni Karamarku da neke procese i istrage zaustave".

'Jedini kriterij za podizanje optužnice su činjenice'

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader na suđenju u slučaju Fimi media ostao je pri tvrdnji da mu je sve podmetnuo i još je jednom iskoristio priliku obrušiti se na svjedoke tužiteljstva i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, kojem je to sve pomalo apsurdno. - Da sam na vlasti, Mladen Barišić se ne bi usudio lagati niti bi se Bajić usudio podići šest optužnica protiv mene - ustvrdio je između ostalog Ivo Sanader tijekom suđenja. No najzanimljiviji detalj svakako je optužba da glavni državni odvjetnik ne bi podigao optužnice u slučaju da nije došlo do ostavke na mjestu premijera. - Ma dajte molim vas. Jedini kriterij za podizanje optužnica jesu činjenice. Znači, zavisno od činjenica donosi se odluka o podizanju optužnica. To je sve. Uopće nije bitno je li netko na vlasti ili nije, zakoni za sve vrijede jednako - kazao je Bajić za PolitikaPlus i potom dodao da više ništa ne želi komentirati na tu temu.

'Sve poslove vodio je Ivan Jarnjak'

Bivši predsjednik HDZ-a zaključio je prvog dana iznošenja svoje obrane u slučaju Fimi media da je sve poslove oko financiranja stranke koja se našla na optuženičkoj klupi zbog korupcije vodio glavni tajnik Ivan Jarnjak. "Glavni tajnik vodio je sve poslove oko financija stranke. Bio je prvi čovjek u funkcioniranju i poslovanju stranke. Potpisivao je završne račune i financijske planove, a uz njega su bili rizničar i računovodstvo kao najbliži suradnici s kojima je koordinirao rad na dnevnoj bazi", kazao je Sanader. Tajnik je, tvrdi, vodio poslovanje i u predizbornim kampanjama, nakon što je od predsjedništva dobio smjernice za rad. "Primjerice u slučajevima angažiranja pjevača upravo je tajnik potpisivao ugovore", rekao je Sanader. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.