Sapunar svjedočio o izvlačenju novca iz tvrtki koje su radile za HAC

02.11.2017. 12:08:54

BICŠI DIREKTOR U HAC-u Bivši financijski direktor Hrvatskih autocesta (HAC) Josip Sapunar posvjedočio je u ponedjeljak na zagrebačkom Županijskom sudu da se preko tvrtki Igora Premilovca izvlačio novac iz poduzeća koja su surađivala s HAC-om. Sapunar je kazao da mu je Premilovac davao gotovinu koju je podizao s računa svojih tvrtki nakon potpisivanja ugovora s HAC-ovim kooperantima, a Sapunar je, po vlastitu priznanju, novac potom predavao, među ostalim i najbližim suradnicima tadašnjeg HDZ-ova ministra Božidara Kalmete – Zdravku Livakoviću i Milivoju Mikuliću. Osim dvojici Kelmetinih državnih tajnika Sapunar je posvjedočio da je novac koji je dobivao od Premilovca predavao i direktorima Viadukta Ivanu Berketu i Damiru Kezeleu, Sandru Vukeliću te čelnicima HAC-a Jurici Prskalu i Mariju Lovrinčeviću. Novac se, po Sapunarovim riječima, izvlačio iz tvrtki Viadukt, Osijek Koteks, Zagreb Tehnobeton, Strabag Zagreb, Strabag Austria, Granit... na više razbih poslova iz ingerencije HAC-a i Lučke uprave Zadar. "Sve počelo izgradnjom Kalmetine" "Sve počeo s izgradnjm Kalmetine, spojne ceste od autoceste do luke Gaženica. Došao mi je Livaković i pitao znam li firme preko koje bi se mogao izvlačiti ili oprati neki novac. U to vrijeme znao sam Premilovca i sjetio sam se njegove firme Remorker. Nakon toga sklopljeni ugovori", kazao je Sapunar, koji je detaljno opisao kome je sve i u kojim slučajevima predavao novac dobiven od Premilovca. Sapunar je još u istrazi Kalmetine suradnike prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na račune tvrtki Igora Premilovca koji je poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na godinu dana zatvora, a može ga zamijeniti radom za opće dobro. Uz Sapunara i Premilovca prije početka suđenja sporazumno je osuđen i direktor u Viaduktu Ivan Berket, a svi su morali vratiti i novac - Sapunar 3,8 milijuna kuna u gotovini i još dva milijuna u nekretninama i automobilu, Premilovac četiri milijuna kuna i 350.000 eura u gotovini, dok je Berketu bio blokiran devizni račun sa 700.000 kuna koje su prebačene u državni proračun. Sapunar svjedoči kao kao prvi svjedok na suđenju Kalmeti koji je, prema tvrdnjama tužiteljstva, svoje suradnike povezao u mrežu koja je navodno izvukla preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.