SASTANAK U PONEDJELJAK! Petorka priprema udar na Milana Bandića

07.11.2020. 09:39:00

Rasrtčao se unazad nekoliko tjedana zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na sve strane, nastojeći svojim dobro poznatim metodama otvoriti vrata još jednoj kampanji za lokalne izbore koji bi se trebali održati u svibnju.

Do unazad nekoliko tjedana većina analitičara tvrdila je kako je Bandić gotov te da su mu šanse za te svibanjske izbore svedene na minimum, a pritome se ta analitička svita pozivala na rezultate srpanjskih parlamentarnih izbora, na kojima se ovaj dugogodišnji gradonačelnik metropole zaista nije proslavio.

No, oni koji s Bandićem ‘delaju’ godina tvrde da samo politički naivci mogu podcijeniti njegov potencijal budući da Bandić za sobom vuče vojsku zaposlenih u gradskim tvrtkama, u toj vojsci nalaze se i lijevi, i desni i HDZ-ovi i SDP-ovi kadrovi, što je jedna od tajni njegova uspjeha i opstanka.

Uz to Bandić vrlo dobro zna kako se populističkim metodama vodi kampanja pa je shodno tome nedavno izašao u susret ugostiteljima, nešto prije toga pomirljivom tonom obratio se mladima koji u doba korona krize feštaju kod HNK, u gradskim je tvrtkama nedavno primio jopš nekolicinu novih kadrova tvrdeći da se u krizi zapošljava, a ne štedi, oni koji ga poznaju kažu kako se ozbiljno angažirao i da sve intenzivnije obilazi grad. Drugim riječima, Bandić je doista ozbiljno ušao u kampanju što je još jedna od njegovih prednosti u odnosu na konkurente koji ga nastoje srušiti.

Za sada je kandidaturu za gradonačelnicu javno istaknula Vesna Škare Ožbolt koja je nakon toga nestala iz javnog prostora, javni prostor djelomice zauzima poznati arhitekt Otto Barić koji okuplja svoj tim za lokalne izbore. Međutim, pitanje infrastrukture na lokalnim izborima nije nevažno, Bandić infrastrukturu definitivno ima, dok s druge strane Barić s gradnjom svoje mreže tek počinje stoga su mnogi na lijevoj fronti pomislili kako bi bilo krajnje racionalno da SDP stane iza Barićeve kandidature. Štoviše, spekuliralo se i o tome da ga podupre ekipa iz Možemo koja mjesecima u prvi plan gura Tomaševića.

Spominjao se u kontekstu SDP-ove kandidature za gradonačelnika i Boris Jokić koji je tu opciju javno odbacio, no od ideje da drugim strankama s ljevice ponude svojega kandidata u SDP-u ne odustaju, te tvrde kako to sasvim sigurno neće biti Gordan Maras koji se sam gura u kandidaturu izazivajući animozitet među svojim kolegama. Zajedničkim ponuđenim kandidatom novo partijsko vodstvo nastoji pridobiti potporu platforme Možemo, a cilj im je s nekim jačim kandidatom prisiliti Tomaševića da odustane od kandidature, baš zato esdepeovci i jesu u kontaktu s Barićem, no izgleda da je Tomašević tvrd kamen koji se ne da tako lako, pa je za ponedjeljak zakazan sastanak na kojem će se okupiti pet oporbenih zagrebačkih klubova.

Na tom druženju uz SDP-ovce i predstavnike Možemo, trebali bi sudjelovati HSLS-ovci, predstavnici Glasa i Kluba nezavisnih u kojem je Renato Petek, svi oni zajedničkim bi snagama trebali iznaći riješenje za rušenje Bandića, ako ne u prvom, onda barem riješenje za drugi krug. Zanimljivo je u tom kontekstu spomenuti HSLS koji je na nacionalnoj razini u suradnji s HDZ-om, koji također još nije ponudio svojeg kandidata za lokalne izbore pa mnogi vjeruju kako vladajuća stranka time zapravo izlazi u susret svojem starom partneru Bandiću.

Problem Bandićeve oporbe po svemu sudeći leži u tome što ideju imaju, no kandidata nemaju, niz je onih koji bi se rado okušali u utrci za gradonačelnika, no baš zato i jest osmišljen sastanak na kojem će se dogovorfiti oko potpore isključivo jednom kandidatu, no nije nemoguće da i nakon tog druženja zakazanog za naredni tjedan pitanje kandidata ostane visjeti u zraku.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Iva Međugorac/Foto: Josip Regović/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.