Savez za Hrvatsku: Osuđujemo komunističke zločine i veličanje totalitarnih režima

07.05.2014. 10:06:30

Sukladno Rezoluciji Vijeća Europe 1481 te pozitivnoj europskoj praksi, Savez za Hrvatsku najoštrije osuđuje komunističke zločine i bilo kakav oblik veličanja totalitarnih režima. Nastavno tome osuđujemo dosadašnju političku praksu koja je provođena u Hrvatskoj, a kojom se ignoriraju zaključci Vijeća Europe usprkos činjenici kako je Hrvatska punopravna članica Europske unije i kako je Hrvatski sabor još 2011. godine podržao Rezoluciju 1481. Takva politička praksa dovodi nas do stanja da je Hrvatska danas vjerojatno jedina članica EU u kojoj se potpomognuto čak i od strane visokih državnih dužnosnika, nesmetano veličaju komunistički zločini. Jednako tako od strane vladajućih političkih garnitura učinjeno je sve da se komunistički zločini nikad ne istraže niti se počinitelji istih osude, iako za to postoje brojni materijalni dokazi i preživjeli svjedoci. Posebno je nedopustiva praksa poistovjećivanja pozitivnih vrijednosti antifašizma s totalitarnim i zločinačkim režimom pod čijim je okriljem počinjen genocid nad hrvatskim narodom nakon Drugog svjetskog rata, a nakon toga u vrijeme vladavine bivšom Jugoslavijom nastavio se progon, pogubljenja, prisilno zatvaranje, montirani sudski procesi i razni drugi oblici fizičkog i psihičkog terora. Stoga je potrebno u što kraćem roku provesti lustraciju temeljenu na pozitivnoj europskoj praksi u kojoj neće biti nedodirljivih. Jednako tako potrebno je stvoriti političke preduvjete kako bi povjesničari i drugi stručnjaci, oslobođeni od bilo kakve ideologije, napravili ponovnu procjenu i vrednovanje hrvatske povijesti. Svim žrtvama totalitarnih režima potrebno je pristupiti s posebnim pijetetom, a počinitelje i nalogodavce osuditi sukladno zakonima. Posebno naglašavamo kako je potrebno zaustaviti manipuliranje žrtvama koje se često koristi u dnevnopolitičke svrhe bilo da ih se umanjuje ili uveličava. U ime Saveza za Hrvatsku mr. Željko Cvrtila, predsjednik ABH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.