Savez za Hrvatsku osvojio 25,8 posto mandata na izborima za Mjesne odbore u Novoj Gradišci

08.06.2014. 09:07:36

Od parlamentarnih izbora kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini SDP prati očita tendencija pada glede izbornih rezultata.

Prema neslužbenim rezultatima u nedjelju održanih izbora za članove vijeća mjesnih odbora grada Nove Gradiške građani su za vijećnićka mjesta u osam mjesnih odbora u najvećem broju dali povjerenje predstavnicima gradskog ogranka HDZ-a koji će imati čak 42 člana.

Vrlo dobar rezulat su ostvarili predstavnici SAVEZA ZA HRVATSKU čijih će 17 članova aplicirati u Mjesnim odborima. Ovo je svojevrsni oporavak koalicije navedenih stranka koja je prije samo tjedan na izborima za članove Europarlamenta u Novoj Gradišci dobila 8.26% glasova.

Od parlamentarnih izbora kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini SDP prati očita tendencija pada glede izbornih rezultata. Stranka kojoj je izmakla pobjeda prije godinu dana na lokalnim izborima kad su u drugi krug ušli sa golemom prednošću iz prvog kruga na današnjim izborima osvojila je samo 7 mandatara za vijeća Mjesnih odbora sa tek 187 glasova.

U usporedbi sa prošlim izborima na kojima je izlaznost bila svega 10% na današnje je izašlo 12% od 12.657 birača sa područja Općine Nova Gradiška.

Da podsjetimo, Nova Gradiška se dijeli na osam Mjesnih odbora - Ljudevit Gaj, Urije, Zrinski-Frankopan, Jug, Ban Josip Jelačić, Ljupinu, Prvču i Kovačevac.

Uspoređujući sa brojem glasača na ostalim izborima (lokalni, parlamentarni, za Europarlament i predsjednički) na izbore za Mjesne odbore uvijek je manji odaziv. Građani su još uvijek prilično nezainteresirani za ove izbore, no oni nisu nimalo nevažni.

Lokalni predstavnici stranaka na ovaj način imajući svoje predstavnike u odborima mogu imati bolji uvid u problematiku pojedinog djela grada o kojemu vijeća upravo Mjesni odbor. Na taj način stranke sa više predstavnika imaju bolji uvid u stanje grada, probleme, prijedloge i zahtjeve građana te na taj način sa istim elementima mogu upoznati izvršnu gradsku vlast i vijećnike.

Na primjer, sa najviše članova u Mjesnim odborima HDZ u ovom slučaju, dodamo li i njihovu logistiku koja je evidentno najažurnija, satvara golemu stratešku prednost za prethodne parlamentarne, predsjedničke i u konačnici, najvažnije, lokalne izbore.

Ali pred pobjednikom stoji i golema odgovornost jer u nedostatku iste pobjeda se lako pretvori u poraz. A na ostalima, u ovom trenutku gubitašima iz SDP-a, ostaje da preispitaju gdje su pogriješili i da li žele to ponoviti, navodi se u priopćenju.

  • Autor: A. Pranjić
  • Photo: Marijan Susenj/PIXSELL
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.