Savo, do kad? Suludog majora JNA koji je pobio jedanaest branitelja Veritas naziva prvim srpskim herojem!

01.10.2013. 13:41:11

1_524aac88dca26

Zaboravni Veritas Save Štrbca podsjećajući na "heroja", majora Milana Tepića koji je '91. digao skladište puno eksploziva u zrak pri čemu je i sam poginuo, izostavio je još jedan detalj - pri tom činu poginulo je jedanaest pripadnika ZNG-e!

Veritas, dokumentacijsko – informacijski centar pod okriljem Save Štrbca smatrao je za shodno na svojim stranicama obilježiti 22-godišnjicu smrti "posljednjeg narodnog heroja Jugoslavije i prvog heroja Republike Srpske". Riječ je majoru Milanu Tepiću koji je, ne želeći hrvatskoj vojsci prepustiti vojarnu u Bjelovaru, digao u zrak skladište oružja pri čemu je poginuo zajedno sa jedanaest branitelja. Njegovo ime danas nose ulice u gradovima širom Srbije i Republike Srpske, a u njegovu čast Vojska Republike Srpske je ustanovila poseban Orden za zasluge u ratu. Veliki heroj, barem što se Srba tiče. S druge strane, sasvim je jasno kako je riječ o rastrojenom zločincu iz Bjelovara koji je iz Prijedora dragovoljno došao u Hrvatsku da bi spriječio prodor, kako Veritas piše, "hrvatskih paravojnih formacija" u vojarnu. Njegova zadaća bila je čuvanje i obrana skladišta streljiva koje je odbio dragovoljno predati prilikom čega se odlučio na posve bezuman čin dizanja skladišta u zrak! Ovaj samoubilački potez kojim je 29.09.1991 sa sobom u smrt odveo branitelje Vladimira Makar, Sinišu Paunović, Dražena Pervana, Ivana Cvrtila, Eduarda Kukala, Stevu Legčević, Nikolu Petrić, Maria Šimić, Ivana Trogrlić, Marka Tukerić i Milana Vuković prošao bi i gore jer je ludi major uspio sravniti samo jedno skladište u kojem je bilo 170 tona eksplozivnih sredstava. U njegovom naumu da u zrak digne sva skladišta spriječila su ga četiri branitelja koji su svojim činom od potpunog uništenja spasili Bjelovar i okolicu. Za neke dakle, heroj – nekima zločinac. Pojedini hrvatski mediji ovih su se dana dostojanstvenim natpisima i s naročitim pijetetom prisjetili pogibije jedanaest pripadnika ZNG-e i odali im počast. Veritas je iskoristio priliku prisjetiti se velikog heroja koji je sam u okruženju odbio predati ono što su mu dali na čuvanje i istaknuti hrabri čin samoubojstva poremećenog majora, pri čemu su zaboravili istaknuti jedan detalj. Milan Tepić toga je dana eksplozivom pobio jedanaest hrvata. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.