Savo Štrbac , bivši sekretar “SRAO KRAJINE ” radio na filmu ” DVOR-15 MINUTA ZA SJEĆANJE”(video)

26.02.2017. 08:28:50

Radi se o filmu koji je snimio HAVC za potrebe beograda i ostalog šljama Danci mijenjaju film ’15 minuta – Masakr u Dvoru’ U Studiju 4 bilo je riječi o brojnim kontroverzama oko dokumentarnog filma u dansko-hrvatskoj koprodukciji ’15 minuta – Masakr u Dvoru’. Nakon premijere na Sarajevskom filmskom festivalu film je u roku od sedam dan aprikazan na RTS-u a potom i na brojnim festivalima i televizijama diljem svijeta. Nakon što je jedan hrvatski branitelj nakon gledanja filma podnio kaznenu prijavu, film je vraćen u Dansku na doradu. O filmu koji opisuje jedan od najbrutalnijih događaja u Domovinskom ratu govorili su umirovljeni pukovnik HV-a Bruno Čavić i HRT-ov istraživački novinar Dražen Majić. ‘Pri kraju Oluje u Dvoru na Uni pobijeno je sedam psihijatrijskih bolesnika i hendikepiranih ljudi i nije jasno tko je to napravio. U blizini je bilo puno vojnika svih vojski, danski vojnici su bili promatrači. Grupa vojnika koja je snimljena u filmu kako prolazi kroz žito 10 minuta prije zločina je potpisana kao Hrvatska vojska i time bez ikakvih dokaza optužena za zločin. Istraživao sam puno materijala, radi se o prevari – a tu je prevaru financirao HAVC sa 250.000 kuna, kazao je Dražen Majić. Ivica Pandža – Orkan zbog filma je podnio kaznenu prijavu. Šokiran je, kaže da je na odjavnoj špici primjetio da su u tome sudjelovale hrvatske institucije i sa 250.000 kuna financirale ‘Milu Novakovića, osobu s interpolove tjeralice kako bi optužio hrvatsku vojsku za zločin u ratu’. ‘Došli smo u Dvor, ja sam zapovjedao dijelom snaga, vidjeli smo kolonu izbjeglica u centru Dvora. Nismo reagirali, to su bili civili, ali neki od njih su otvorili vatru na nas. Počela je borba u naseljenom mjestu – najteži okršaj za svaku vojsku. Počeli smo se povlačiti prema Kostajnici. Tijekom noći stanje se smirilo, a u zoru je počeo njihov kontranapad, a mi smo se vratili do ulaska u Dvor. Ujutro je počela naša ofenziva. Bitno je naglasiti da toga dana tamo nije bilo pripadnika HV-a. To govori koliko je film ‘realan’., ispričao je Bruno Čavić. Dražen Majić je uvjeren da je to jedan veliki skandal – film je bio na festivalima, prikazan je na brojnim televizijama, sada se dorađuje za hrvatsko tržište. “Postoje brojni dokazi da to nije bila hrvatska vojska. Mi smo jedini koji sa vlastitim novcima financiramo film koji optužuje nas. Mi sada nemamo pravo prikazati dio tog filma, imamo zabranu prikazivanja, što je užasno. Zaključak je svakog gledatelja da su zločin počinili Hrvati, rekao je. Čavić namjerava tu priču dovesti do kraja, tražiti da mu se film pokaže unaprijed, da se može sve autorizirati. ‘Volio bih da ta stvar krene kako treba jer treba izaći istina’, poručio je. Dražen Majić je uvjeren da bi institucije trebale provjeriti kako je uopće došlo do toga, kako su odobrena ta sredstva jer je to veliki kulturološki i obavještajni propust za Hrvatsku.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.