SAVO ŠTRBAC U HAAGU: ‘HDZ je kriv za početak rata, za Borovo Selo, za sukob u Plitvicama…’

12.11.2015. 13:31:06

Savo Štrbac, svjedok obrane Ratka Mladića, opširno je opisao svoje viđenje izbijanja rata u Hrvatskoj, sugerirajući da je za to bila kriva "Hrvatska demokratska zajednica koja je Srbe diskriminirala, otpuštala i uklonila ih iz ustava kao konstitutivni narod" Savo Štrbac u Haagu se pojavio kao svjedok na suđenju Ratku Mladiću… Svjedok Štrbac koji je bio predsjednik komisije za razmjenu zarobljenih i mrtvih, kao i “sekretar Vlade Republike Srpske Krajine”, opširno je opisao svoje viđenje izbijanja rata u Hrvatskoj, sugerirajući da je za to bila kriva “Hrvatska demokratska zajednica koja je Srbe diskriminirala, otpuštala i uklonila ih iz ustava kao konstitutivni narod”. Prve sukobe na Plitvicama i u Borovom Selu po Štrpcu su, također, izazvale hrvatske snage.  Za generala Mladića, koji je 1991. bio zapovjednik Kninskog korpusa JNA, Štrbac je kazao kako je “igrao konstruktivnu ulogu u pregovorima o razmjeni prvih zarobljenika, u kojima su zajedno sudjelovali, kao i u rješavanju tadašnje krize između hrvatskih snaga i savezne vojske”. Tužitelj Amir Zec je, tijekom unakrsnog ispitivanja, tvrdio da je tadašnji pukovnik Mladić svrstao JNA na srpsku stranu odmah nakon što je u ljeto 1991, došao u Knin. “Nije točno. Točno je da je da je uloga JNA kao tampon zone trajala do prosinca”, uzvratio je Štrbac.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.