SAZNAT ĆEMO JE LI MAJA SOPTA GOVORILA ISTINU? Na red dolazi dokaz koji može otkriti okolnosti Matejevog nestanka: ‘Procedura bi se mogla ubrzati’

20.05.2022. 15:28:00

Matej Periš nažalost je pronađen mrtav, no istraga nestanka i smrti mladog Splićanina i dalje nije završena. Još uvijek se mora odgovoriti na mnoga pitanja kako bi se rasvijetlilo što se dogodilo kobne prosinačke noći u Beogradu kada je bez traga nestao iz kluba Gotik i trčao ulicama. A da se konačno dođe do istine mogao bi pomoći Matejev mobitel koji je pronađen u njegovim trapericama.

Sudski vještak Branislav Blagojević napominje da je za početak najvažnije vidjeti u kakvom stanju je telefon i ima li nekih mehaničkih oštećenja.

“U 99 posto slučajeva u kojima sam ja radio s takvim ili sličnim telefonima, od telefona ne ostane ništa, posebno ako je ovako dugo u vodi”, rekao je Blagojević za Blic. 

Ubrzana procedura

No, ističe, kartica se može spasiti pa će MUP s nje moći očitati podatke, posebno one od posljednjih nekoliko dana koji će itekako značiti u istrazi.

“Kartica se može očistiti od blata, vode, svega. Sama procedura traje oko mjesec dana, međutim, sudeći prema pritiscima medija i cjelokupne zainteresirane javnosti, vjerojatno će u slučaju Mateja to trajati i kraće”, objasnio je sudski vještak Mile Petrović.

Za istragu Matejevog mobitela bitne su i bazne stanice koje prate kretanje korisnika pametnih telefona pa će i one biti uzete u obzir prilikom rasvjetljavanja ovog slučaja. 

Istina u rukama mobilnih operatera?

“Podaci s bazne stanice su jako precizni, s njima nema greške. U Beogradu imamo nekoliko tisuća baznih stanica, tako da, gdje god da se nalazite, bit ćete locirani, a to nema veze s tim jeste naš ili strani državljanin. Ove bazne stanice registriraju oko 60 parametara, najvažniji su oni koji se bave prometom, dok su u slučaju Mateja vjerojatno provjereni i svi ostali”, govori Blagojević, dok Petrović smatra kako će i sama fizička oštećenja koja su u trenutku pronalaska bila prisutna na telefonu dosta toga reći o slučaju i smrti Splićanina.

A veliku ulogu igraju i sami mobilni operateri. Kako su obvezni čuvati podatke s telefona korisnika u razdoblju od tri godine, moguće je da imaju informacije koje mogu biti od vitalnog značaja za istragu.

“Mobilni operateri su vjerojatno već odavno dostavili sve te razgovore, poruke i pozive, kao i druge podatke koje posjeduje tužiteljstvo. Moje mišljenje je da se o njima i dalje ne govori u javnosti kako ne bi došlo do ometanja istrage, dok moramo imati u vidu i to da se radi o hrvatskom državljaninu i da je u istragu uključen i Interpol. U drugačijim okolnostima, situacija bi svakako bila transparentnija, dok je ovako sve jako nejasno”, zaključuje Blagojević. 

Sopta u nevolji?

Podsjetimo, posljednja osoba koju je Matej pokušao kontaktirati bila je njegova prijateljica Maja Sopta (31). Njezin istup na TV Prvoj otvorio je pitanje govori li Splićanka punu istinu jer su izjave bile pune nelogičnosti, poput primjerice tvrdnje da je parkirala automobil na poledici dan prije Nove godine, kada poledice zbog tople zime nije ni bilo. Također je tvrdila da je, kada ju je Matej zvao u 22.39, išla u restoran jer je bila bolesna i imala je temperaturu, a isti restoran je otvoren do 23 sata.

Nadalje, ono što je dodatno potaknulo sumnju je njezina izjava kako uopće nije znala da Periš dolazi u Beograd. No, djevojka poginulog mladića nedavno je tvrdila da je Matej zajedno s prijateljima mjesecima unatrag planirao putovanje u Beograd uoči Nove godine.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: D.V./Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.