SDP-ova predsjednica savjeta za kulturu koja je osramotila Restart koaliciju, prije manje od 2 tjedna na televiziji tvrdila da Bernardić nije vođa

29.06.2020. 09:09:00

Morana Foretić, predsjednica savjeta za kulturu SDP-a, koja se nedavno osramotila na predstavljanju programa za kulturu Restart koalicije, sudjelovala je na emisiji N1, Fokus koja se prikazala 18. lipnja 2020.

U tome ne bi bilo ništa sporno da nije riječ o emisiji koju vodi Hrvoje Krešić, a koja je koncipirana na način da u njoj sudjeluje grupa običnih građana koji su odabrani od strane jedne agencije kako bi komentirali aktualna politička događanja.

Pri tome je zanimljivo da je SDP-ova predsjednica savjeta za kulturu koja je predstavljala kulturni program Restart koalicije 26. lipnja, samo desetak dana prije u svojstvu obične građanke na N1 televiziji tvrdila kako ne smatra da je Davor Bernardić vođa.

Naime, na pitanje voditelja: “Ruke u zrak tko misli da je Davor Bernardić vođa“, Morana Foretić nije odgovorila
potvrdno. Čak i kad je voditelj pitao „Nitko?“ nije htjela stati iza čelnika Restart koalicije.

Angažman u SDP-u joj ponuđen 3 dana prije nastupa na kojem je dobila napadaj panike?

Postavlja se pitanje što je Foretić radila u emisiji u kojoj bi trebali sudjelovati obični građani, a ne stranački aktivisti, a i televizija i agencija se pravdaju da se ni u jednom trenu nije identificirala kao članica SDP-a, što formalno i nije. Posebno je zanimljivo da se Moretić predstavila kao nezadovoljna simpatizerka lijevih opcija te da je angažman u Restart koaliciji dobila tri dana prije nego je predstavljala kulturni program SDP-a i koalicijskih partnera.

Povodom toga N1 je poslao i priopćenje:

U prvoj grupi ispitanika ove je godine sudjelovala gđa Morana Foretić; ista osoba nedavno je javnosti predstavljala SDPov program za kulturu.

Odabir, a potom i pripremu sugovornika za naše emisije provodi Masmi Adriatica, agencija za tržišna istraživanja s višegodišnjim iskustvom upravo u fokus grupama. N1 ni na koji način ne sudjeluje u odabiru kandidata i kandidatkinja koji će na kraju sudjelovati u fokus grupama, osim što naznači kakvu grupu želi tj. što želi ispitati (npr. osobe koje će sigurno izaći na izbore i znaju za koga će glasovati ili osobe koje izlaze na izbore, ali još ne znaju za koga će glasovati, itd).

Svi zainteresirani za sudjelovanje u emisiji ispunjavaju upitnik u kojem ih se – između ostalog – pita i jesu li članovi političkih stranaka; gđa Foretić je odgovorila da nije. Predstavila se kao nezadovoljna simpatizerka lijevih opcija, općenito nezadovoljna ne samo stanjem u državi, nego i lijevim političkim opcijama.

Prilikom same emisije u kojoj smo ispitivali stavove nezadovoljnih građana gđa Foretić je također istaknula vlastito nezadovoljstvo te u nekim trenucima izrazila simpatiju prema drugim, novim lijevim političkim opcijama.

Nakon što smo ju vidjeli na konferenciji za medije SDPa, kontaktirali smo ju i pitali o čemu se radi. Objasnila nam je da i dalje nije članica stranke, da joj je ta dužnost ponuđena nakon sto je sudjelovala u N1 Fokusu – točnije prije tri dana – te da je na nju i pristala”, objavila je N1 u priopćenju.

Uz velik napor završila konferenciju za medije

Podsjetimo, kazališna redateljica, scenaristica te predsjednica savjeta za kulturu Socijaldemokratske partije Morana Foretić u petak je tijekom predstavljanja programa za kulturu i kreativne industrije Restart koalicije doživjela napad panike te je uz velik napor završila konferenciju za medije, čime je osramotila sebe i stranku koju predstavlja.

Foretić je na samom početku konferencije rekla da je izrazito veseli što upravo ona predstavlja Restartov program za kulturu jer u njoj radi već 20 godina, međutim u nastavku ju je bila pod tremom, a sama je kazala da ju je uhvatio napadaj panike.

Kada je trebala predstaviti program lijeve koalicije za kazalište, glazbu i ples, Foretić je počela zamuckivati, nije dovršavala rečenice te je djelovala dezorijentirano i mahala rukama. Pokušao joj je pomoći bivši predsjednik RH Ivo Josipović koji je bio u publici, no nakon njegove intervencije rekla je: “Sad sam se zbunila”, te je tražila da se konferencija zaustavi.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: sv/Foto: slika zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.