SDP-ovka: Postoje mehanizmi koji mogu spriječiti referendum; Peternel: Možda vojsku na ulice ili pendrecima na glasače?

31.05.2018. 11:10:43

Ja vjerujem da nećemo doći u situaciju da ćemo na referendumu odlučivati o smanjenju ljudskih prava, iskreno se nadam da nećemo doći u tu situaciju. Postoje mehanizmi koji to mogu spriječiti, Ustavni sud mora provjeriti koliko su pitanja u skladu s Ustavom". Gostujući u Novom danu N1 televizije saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac tako je komentirala informaciju inicijative Narod odlučuje, koja je poručila da je prikupila dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma. "Pogledajte koliko je to suludo, mi imamo nekakav zakon, zna se koliko potpisa treba, ali tko nama jamči ne samo u ovoj situaciji, nego u bilo kojoj drugoj, da se do tog dana i tog trenutka skupljaju potpisi, a ne i nakon toga. Ovako ne znamo. SDP se zalaže za promjene zakona o referendumu. Bitno je da se i referendum ne može raspisati za ona pitanja koja se tiču zajamčenih prava manjina, ljudskih prava, pitanja obrane, nacionalne sigurnosti, proračuna, poreza i onih nadležnosti koje su u ingerenciji Sabora", dodala je. Njezin istup putem Facebooka komentirao je potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Igor Peternel, zapitavši se: "Koji su to točno mehanizmi koje partija predlaže da se spriječi narodna volja i odlučivanje? Možda vojsku na ulice ili pendrecima na glasače? Nije bilo dovoljno što su svoje gradonačelnike motivirali da u duhu liberalne demokracije opstruiraju izjašnjavanje o referendumu?". mn/Direktno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.