Šef SOA-e otkriva jesu li ugroženi Hrvati: ‘Kad vas netko proglasi neprijateljem, to vas uvijek mora zabrinuti’

10.03.2022. 08:22:00

Čelnik SOA-e Daniel Markić za Dnevnik Nova TV govorio je o Putinovim namjerama i obavještajnim podacima,  ali i hrvatskim dragovoljcima na ukrajinskom ratištu. “SOA prati stanje u Ukrajini i izvještava državni vrh”, istaknuo je Markić.

“Ministarstvo vanjskih poslova čini sve za povratak naših državljana, ali i mi smo u potpori naravno. Tamo ih je vrlo mali broj. Ne žele otići, ne samo Hrvati, nego i drugi državljani EU. Smatraju da je Ukrajina njihov dom i žele ostati”, komentirao je čelnik SOA-e.

Markić je kazao da vjeruje kako Hrvati u Rusiji nisu ugroženi. “Vidimo da u sklopu njihovih izvješćivanja o problemima koje EU ima, recimo, za naftu ili plin, pokazuju se slike iz Hrvatske.”

Hrvatski dragovoljci u Ukrajini

Kad su u pitanju hrvatski dragovoljci u Ukrajini Markić ističe da ih je tamo vrlo malo, ni približno brojkama kojima se baratalo. “Ni približno onaj kojim se baratalo od 200 i više. Hrvatska ne organizira odlazak, niti potiče. To je stvar osobnog izbora. I ako dozvolite osobnu primjedbu – kao sam čovjek koji je nekad napustio zemlju u kojoj se rodio da bi se priključio Oružanim snagama države koju nije poznavao i borbenoj jedinici kao tinejdžer – preporučio bih svima da dobro razmisle prije odlaska. Oni su u velikoj opasnosti, a znamo i da su s ruske strane najavili da potencijalni tretman prema zarobljenicima stranim državljanima u Ukrajini – neće biti dobar”, objasnio je. 

Republika Hrvatska je na Putinovom popisu neprijateljskih država. “Kad vas netko proglasi neprijateljem, to vas uvijek mora zabrinuti. Međutim, to ne mijenja ništa u Hrvatskoj, ne bojimo se takvih prijetnji i vrlo smo odlučni, kao i prije, imati vlastitu politiku.”

NATO se organizira

Odgovorio je i na pitanje što misli, do koje mjere je Putin spreman ići te što kažu obavještajni podaci. “Određene službe, ne iz Europske unije, su imale točna saznanja što se moglo dogoditi u Ukrajini, a moram priznati da u svom profesionalnom životu nisam to nikad doživio. Mislim da je u ovom slučaju predsjednik Putin spreman ići daleko.

Pitanje je kako će Zapad odgovoriti, a Markić je komentirao da se NATO organizira.  “Nije vrijeme za paniku, ali mislim da moramo sve to ozbiljno sagledavati. Uvjeren sam da će Putin izgubiti ovu bitku, koliko će to trajati je samo pitanje, a prve žrtve će biti ukrajinska, djeca, žene i muškarci. Sankcije će ga u jednom trenutku zaustaviti, samo je pitanje kad.”

Upitan može li stanje kakvo je sada u BiH eskalirati u oružani sukob, kazao je da se prate reakcije političkog vrha i u Srbiji, ali i u Republici Srpskoj. “Ona specifičnost za BiH nije kao za tango, za tango treba dvoje, za BiH troje”, dodao je.

Eufor je pojačao snage, održavaju se vojne vježbe, a kad su u pitanju faktori destabilizacije kazao je da se Međunarodna zajednica ne želi baviti drugim sporednim pitanjima, pa tako na ovaj način šalje poruke da neće trpjeti ako nešto počne u regiji, objasnio je Markić. 

Proruski pokušaji

Upitan je li bilo podataka o proruskim pokušajima, istaknuo je činjenice koje su poznate i o kojima je obaviješten državni vrh. “Nećemo negirati utjecaj Rusije na tzv. Zapadnom Balkanu, što u Srbiji ili Republici Srpskoj. Te su nam činjenice poznate i o tome izvješćujemo državni vrh. Nije bilo incidenata”, kazao je i dodao da je SOA uključena u priču oko zamrzavanja imovine. “U svemu tome nećemo neselektivno bombardirati i pravne i fizičke osobe ruskog podrijetla. Sagledavat ćemo sve i odluke će biti donijete. Nažalost, te odluke neće sutra promijeniti tijek rata”, zaključio je.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: T.Š./Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.