Šeks zna kako HDZ može doći do prijevremenih izbora

13.06.2013. 23:54:21

Gost emisije 24sata TV-a 60 minuta s Tihomirom Ladišićem bio je Vladimir Šeks koji je govorio o referendumskom pitanju o braku, Ustavnom sudu, odnosima u HDZ-u i o mogućim prijevremenim parlamentarnim izborima Na pitanje prijeti li Hrvatskoj ustavna kriza zbog najavljenog referenduma o bračnoj zajednici kao zajednici muškarca i žene, Šeks je kazao da, ukoliko u petak bude u Sabor doneseno 10 posto potpisa punoljetnih građana i Ustavni sud odobri to referendumsko pitanje, tada Sabor raspisuje referendum. 'Ako Ustavni sud kaže da je pitanje nije u skladu s Ustavom onda se sve prekida i nema referenduma, ako ne onda Sabor nema što drugo nego raspisati referendum', pojasnio je Šeks. Za njega, kaže, referendumsko pitanje nije sporno jer isto govori Opća deklaracija o pravima čovjeka i Europska konvencija o ljudskim pravima. 'Članak 16. kaže, citiram, 'Muškarci i žene imaju pravo na brak i zasnivanje obitelji'. Isto stoji u Europskoj konvenciji o ljudskim pravima. Oba dokumenta koje je Hrvatska prihvatila. Stvar ove inicijative je da se istospolna zajednica ne može tretirati brakom. To je jedan svjetonazorski prijepor', kaže Šeks. Komentirao je i odluku Ustavnog suda o ukidanju kurikuluma Zdravstvenog odgoja te kazao da se odluke Ustavnog suda ne smiju komentirati niti dovoditi u pitanje. 'Pojedini ministri su vrijeđali i diskreditirali Ustavni sud. To je teško narušavanje ustavnog poretka. Vlada mora poštivati i izvršavati odluke Ustavnog suda, a komentirati ih mogu samo znanstvenici, sa znanstvenog aspekta i novinari, mediji. Ustavni sud je ukinuo kurikulum Zdravstvenog odgoja zbog pogrešaka u proceduri, formalnih protuustavnosti, bez ulaženja u sadržaj Zdravstvenog odgoja', rekao je Šeks. Dao je i svoj recept kako HDZ može izboriti prijevremene parlamentarne izbore. 'Vladajuća koalicija ima solidnu većinu u Saboru. Glavana oporbena stranka treba raditi na tome da oni izgube većinu u narodu. Vidljivo je da rejting Vlade stalno pada. Nisu ispunili niti jedan cilj iz plana 21. S jedne strane možete imati većinu u parlamentu, ali izvan Sabora imat će te ogromnu većinu koja kaže Vlado odlazi. Ako tu dođe do sinergije, socijalnog bunta radnika i sindikata tada se stvara krirična masa. Vrh HDZ-a radi na stvaranju političke platforme za stvaranje sinergije', rekao je Šeks. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.