Selak Raspudić: Tomaševiću nedostaje vlastitog kadra, pitanje je dana kada će se zbog toga 'poskliznuti'

15.06.2021. 09:34:00

U ponedjeljak su razriješeni dosadašnji Nadzorni odbor i Uprava u Zagrebačkom holdingu, a imenovan je Nadzorni odbor u djelomičnom sastavu od tri člana, predsjednica NO Suzana Brenko i članovi NO Ratko Bajakić Damir Topić. Imenovan je i djelomični sastav Uprave Holdinga od dva člana, predsjednik Uprave postao je Nikola Vuković i član Uprave Ante Samodol. Za komentar na ovaj potez novog zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića tražili smo Mariju Selak Raspudić iz Mosta. 

"Nezahvalno je komentirati bilo koje ime bez prvih poteza tih osoba, tako da i njih treba kao i sve osobe prosuđivati prema njihovim djelima", kazala je uvodno naša sugovornica, koja ipak Tomaševiću zamjera nekoliko stvari. 

Ono što se može načelno primijetiti oko Tomaševićeve dosadašnje aktivnosti na čelu Zagreba je, kako je kazala Selak Raspudić, nedostatak novog ili vlastitog kadra za ključne upravljačke i financijske funkcije. 

Politika kontinuiteta

"Ovo što je on predložio na neki način može se tumačiti i kao politika kontinuiteta jer je riječ o ljudima koji su i ranije bili uključeni u rad Holdinga. Pitanje je koga su uopće građani izabrali i koje kadrove oni sami iz svojih redova mogu ponuditi za rukovođenje gradom u onim ključnim  stvarima koje su nužne da bi grad profunkcionirao. Drugo je pitanje na koji način će se uopće provoditi kadrovska politika u gradu, koliki broj ljudi će biti hitno imenovan nekakvim diskrecijskim pravom gradonačelnika, a koliki broj njih će biti imenovan na javnim natječajima", analizira Mostova saborska zastupnica.

Naime, dio Uprave i Nadzornog odbora je imenovan, a dio će ići, kako je najavio Tomašević, na javne natječaje.

"Hoće li se te brojke određivati temeljem nekog statuta ili arbitrarno, ovisi o tome kakvu poruku o žurnosti i kvaliteti svoga djelovanja želi poslati gradonačelnik i ovisno o tome koliko kadrova on uopće može pronaći", govori Selak Raspudić.

Ona kao "ključni, potencijalni i budući" Tomaševićev problem vidi "upravo nedostatak vlastitih kadrova koji će ga primorati da, kako bi pronašao stručne ljude koji će upravljati gradom, a nema ih unutar svojih kadrova, poseže za nekakvim drugim rješenjima koja su mu hitno potrebna".

Tomašević na skliskom terenu

Stoga je za Selak Raspudić samo pitanje dana kada će se Tomašević upravo zbog toga "poskliznuti".

"Hitno će mu trebati čovjek za nešto, on ga sam neće imati, pa će od nekog trećeg ili petog čuti ovo ili ono, postavit će osobu koju ne poznaje i na čelu nekog resora i može se dogoditi  da ta osoba ne bude kvalitetna, da ne kažem korumpirana, ili eksponent bilo kojih interesa", analizira naša sugovornica.

A moguć je, upozorava, i drugi scenarij.

"Jedino drugo moguće tumačenje takvog tipa kadrovske politike je da ako je riječ o nekim mjestima koja su ranije dogovorena i nekim imenima koja tek sada počinju izlaziti a bit će ih još puno jer je  riječ o upravljačkim funkcijama na najvažnijim mjestima u gradu, da možda i Tomaševićeva družba i cijela ta ekipa uopće i nije ona koju smo mi kao aktivistička gledali u medijima već je i on sam eksponent neke druge politike i društvene strukture u Zagrebu, a koju ćemo tek vidjeti u skorijoj budućnosti".

A upravo su se pregovori između Možemo! i SDP-a približili svome kraju. Kako je čelnik Možemo! u ponedjeljak izvijestio, pregovori su "više-manje" završeni i očekuje se da "idu na tijela unutar naših stranaka". 

Zanima ih jedino svjetonazorska politika

Selak Raspudić je podsjetila da je Možemo! kroz cijelu kampanju naglašavao da su mu u fokusu lokalne politike i lokalne teme te da se neće baviti svjetonazorskim pitanjima.

"No kada su odlučivali o tome tko će im biti partner u obnašanju vlasti u Zagrebu pokazali su da je jedino što ih zanima svjetonazorska  politika jer su se odlučili ići sa SDP-om umjesto da su pokušali graditi možda i  projektu suradnju s nekim drugim pojedincima koji nisu do sada bili dio štetne upravljačke strukutre u Zagrebu".

SDP se, kaže, tu postavio kao junior partner te se nalaze "u potpunosti u nezavidnoj poziciji gdje će oni ako prihvate mjesto šefa Skupštine i sl. biti krivi za sve propuste u gradu dok će za sve pohvale biti zadužen Možemo! što će se i dalje negativno odražavati na njihov rejting".

Možemo! sami sebe kompromitirali

"U takvoj poziciji gdje su sami sebe doveli u poziciju da budu junior partner, a gdje je Možemo! sebe kompromitirao idući s istrošenom političkom opcijom jer se uvijek govori o duopolu HDZ-SDP ako se želi nešto novo u Hrvatskoj to se traži izvan HDZ-a i SDP-a, ne postoji vjerujem mogućnost da SDP proturječi možemo u pogledu bilo kojeg imenovanja barem u ovoj trenutnoj političkoj konstelaciji", ocijenila je Selak Raspudić.

"To je jedna proturječna poruka koju je Možemo! poslao. SDP je od Milana Bandića pa Davora Bernardića i svega ostalog što se uopće tiče funkcioniranja grada Zagreba, odavno pokazao kakav je njegov odnos prema gradu, to sigurno nije nešto novo. Mislim da se u Hrvatskoj možda i temeljna bitka vodi na razini staro-novo, odnosno čista-nečista prošlost, kao početna točka za ikakav dijalog, a onda možemo razgovarati o sličnostima, razlikama, projektnim, neprojektnim suradnjama.

Može li se Hrvatska uopće očistiti od duopola HDZ-a i SDP-a bi trebalo bi biti temeljno pitanje koje zanima svaku novu političku funkciju i tu bi trebalo biti principijelan bez obzira na to kojem svjetonazoru netko pripada", 

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: BKK/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.