Šesto američkih vojnika s tenkovima stiže u Poljsku i na Baltik

27.09.2014. 08:15:38

Cilj vježbe je 'jamčiti sigurnost europskim saveznicima u odnosu na najnoviju agresiju Rusije na Ukrajinu'. Gotovo šest stotina američkih vojnika uz tenkove i druga vozila stići će za vikend na vojnu vježbu u Poljskoj i baltičkim državama, objavilo je u petak poljsko ministarstvo obrane. Američki vojnici zamijenit će lakše naoružane padobrance i sudjelovat će u rotacijskoj vježbi kojom se kani pokazati američka bliskost s NATO-ovim istočnim državama, kaže se u priopćenju. Ministarstvo kaže kako je cilj vježbe 'jamčiti sigurnost europskim saveznicima u odnosu na najnoviju agresiju Rusije na Ukrajinu'. 'Amerikanci se obučavaju za razmještaj snaga i za suradnju sa saveznicima', rekao je Artur Golawski, glasnogovornik poljskih oružanih snaga. Poljska, Latvija, Litva i Estonija oslobodile su se sovjetskog utjecaja početkom devedesetih, a poslije su ušle i u NATO i u Europsku uniju. Tri baltičke zemlje Sovjetski je Savez anektirao 1940., a u Poljskoj su sovjetske snage bile stacionirane sve do ranih devedesetih. Po riječima glasnogovornika Golawskoga, od ukupno šesto vojnika, njih dvjesto stiže u Poljsku i sa sobom dovozi 12 tenkova Abrams, osam oklopnih vozila pješaštva M2 Bradley te više desetaka pomoćnih vozila. U Europskoj uniji Poljska je jedan od najglasnijih kritičara ruskog ponašanja u Ukrajini. (Hina) Izvorni članak pogledajte OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.