'Šestorka' će pravosnažnu hašku presudu čekati u pritvoru?

22.08.2013. 13:59:12

Nakon što je postalo jasno da će se žalbe Jadranka Prlića i ostalih nepravomoćno osuđenih dužnosnika Herceg Bosne u najboljem slučaju predati do jeseni iduće godine, a žalbeni postupak otegnuti na više od dvije godine, postavilo se pitanje postoji li mogućnost da 'šestorka'traži i dobije odobrenje za privremeno puštanje na slobodu, piše mostarskiDnevni list.

Naime, engleski prijevod presude, prema neslužbenim informacijama, očekuje se u lipnju iduće godine i tek nakon njega obrane imaju 60 dana za najavu žalbe, a nakon toga rok od 75 dana za pisanje iste, što bi značilo da će se posao dovršiti krajem 2014. godine.

Sve to vrijeme Prlić i ostali provodit će u pritvorskim jedinicama te se kao logična postavila teza o tomu da će možda netko od njih i tražiti puštanje, no, prve reakcije odvjetničkih timova ne ulijevaju nadu da će doći do toga, a u svemu je bitna i činjenica da se boravak na slobodi ne uračunava u kaznu, tako da je pitanje bi li nepravomoćno optuženi dužnosnici Herceg Bosne više izgubili nego dobili u slučaju da vrijeme do drugostupanjske presude provode u krugu obitelji.

Upravo ovaj element imaju na umu obrane optuženih, računajući kako će dugotrajne kazne u drugostupanjskom postupku ipak biti smanjene.

Nika Pinter, odvjetnica generala Slobodana Praljka, u razgovoru za Dnevni list kaže kako sumnja da bi se zahtjev za puštanjem na slobodu odobrio, pogotovo zbog visoko izrečenih kazni, iako postoji mogućnost da će netko pojedinačno ipak tražiti nešto slično.

U svakom slučaju mi još nismo razmišljali o tomu jer u ovom trenutku vodimo brigu o žalbi. Poznajući pak praksu Tribunala u drugim predmetima i visinu kazne, ne vjerujem da bi takav zahtjev bio udovoljen bez obzira što su nepravomoćne kazne, no to ne znači da svatko za sebe nešto ne radi po tom pitanju. Iskreno ne vjerujem, ali vam ne mogu reći ni da ni ne, pojasnila je Pinter, kazavši kako je ovaj predmet ipak iznimka i po tomu što u ostalim slučajevima žalbeni postupak nije trajao tako dugo kao što se očekuje u predmetu “Prlić i ostali”.

S druge strane Vesna Alaburić, odvjetnica generala Milivoja Petkovića, tvrdi kako puštanje na slobodu u žalbenom postupku, pokazalo se kroz praksu, nije omogućeno, osim zbog isključivo humanitarnih razloga kao što su primjerice pogrebi ili teška bolest nekog člana obitelji, tako da se u ovom trenutku ne razmišlja o podnošenju zahtjeva, iako će se možda s vremenom vidjeti hoće li se pokušati bez obzira na male izglede.

Baš kao i odvjetnički tim generala Praljka, tako je i Petkovićev potpuno predan prikupljanju relevantnih podataka za pisanje žalbe kroz koju će se pokušati dokazati da su događaji koji su obuhvaćeni optužnicom, odnosno presudom, bili ad hoc reakcija na ratna događanja na terenu, a ne posljedica nekog unaprijed stvorenog plana.

Drugim riječima, obaranje teze o udruženom zločinačkom pothvatu stvar je na koju se troši i trošit će se najviše vremena i resursa.

Do tada, Jadranko Prlić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Bruno Stojić, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, gotovo je izvjesno, ostaju u pritvoru.

M.M.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

 

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.