Silovao i zlostavljao suprugu: Osuđen na samo godinu i 2 mjeseca zatvora

01.12.2020. 16:24:00

Vrhovni sud je potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Varaždinu kojom je 68-godišnjak osuđen na samo godinu i dva mjeseca zatvora jer je seksualno, ali i psihički zlostavljao suprugu.

U obrazloženju najviši sud navodi da je osuđenik u više navrata bez pristanka spolno općio sa suprugom i izvršio sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju. 

Olakotnim su optuženiku uzima dosadašnja neosuđivanost, narušeno zdravstveno stanje te smanjena ubrojivost u vrijeme počinjenja kaznenog djela. Otegotnim se navodi okolnost da je u više navrata u inkriminiranom razdoblju bez pristanka žrtve s njom izvršio spolni odnošaj i s njim izjednačenu spolnu radnju.

“Ovako odmjerena kazna primjerena je težini i okolnostima počinjenih kaznenih djela i osobi optuženika”, tvrdi Vrhovni sud i zaključuje da će se ovakvom kaznom “ujedno upozoriti drugi građani da se klone sličnih postupaka”.

Priopćenje Vrhovnog suda pročitajte u cijelosti:

Vrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbe stranaka i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Varaždinu. Time je postala pravomoćna presuda kojom je optuženik proglašen krivim za teško kazneno djelo protiv spolne slobode, kazneno djelo nasilje u obitelji i kazneno djelo prijetnja. Optuženik je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora 1 (jedna) godina i 2 (dva) mjeseca. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik i dalje nalazi.

Optuženik je osuđen jer je u više navrata bez pristanka spolno općio sa suprugom i izvršio sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju. Žrtva je bila u strahu od psihičkog zlostavljanja. Optuženik je žrtvu učestalo vrijeđao i omalovažavao. Branio joj je druženje s unucima. Nad žrtvom je vršio i ekonomsko nasilje jer je odbijao sudjelovati u režijskim troškovima i doveo je u stanje ovisnosti. Kad je žrtva rekla da će se rastati i podijeliti imovinu zaprijetio je.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio sve okolnosti koje su odlučne za individualizaciju kazne i dao im potom dao pravilan značaj. Olakotnim su optuženiku cijenjeni dosadašnja neosuđivanost, narušeno zdravstveno stanje (dijabetes s kroničnim ostemijelitisom i ulkusom desnog stopala) te smanjena ubrojivost tempore criminis. Otegotnim je cijenjena okolnost da je u više navrata u inkriminiranom razdoblju bez pristanka žrtve s njom izvršio spolni odnošaj i s njim izjednačenu spolnu radnju. To je u većoj mjeri dovelo do povrede zaštićenog dobra, a to je sloboda odlučivanja u sferi spolnosti. Zbog lošeg psihičkog stanja i pokušaja suicida žrtva je bila i hospitalizirana. Životna dob optuženika (68 godina) nije takvog značaja da bi se trebala cijeniti olakotnom.

Ovako odmjerena kazna primjerena je težini i okolnostima počinjenih kaznenih djela i osobi optuženika. Takvom će se kaznom ostvariti svrha kažnjavanja i u dostatnoj mjeri izraziti odgovarajući prijekor društva prema takvim kaznenim djelima. Ujedno će se upozoriti drugi građani da se klone sličnih postupaka.

Detaljnije na poveznici:– VSRH I Kž 496/2020-8-an

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: gs/ Foto: GettyImages, VSRH, Fotomontaža: Narod.hr

Autor: