Simbol ratnog Vukovara: Kako su ‘Zenge’ spašavale branitelje, ali im i stvarale dodatne probleme

19.11.2018. 11:02:45

Koliko su Zenge pomagale braniteljima da lakše prebrode kišne i hladne dane, toliko su im priuštile dodatne torture nakon zarobljavanja “I danas, hodajući šetnicom uz Dunav, ako sklopite oči i čujete vjetar, čuju se koraci žute čizme. Zvuk koraka slobodne vukovarske mladosti”, citat je iz ulomka iskaza logoraša Veleprometa u kolumni “Žute čizme”. Čizme su to koje su 1991. godine bile od velike pomoći braniteljima koji zbog blokade grada nisu imali kvalitetnu odjeću i obuću. Prošle godine na obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, predsjednica Grabar-Kitarović došla je obučena upravo u žute Borovske čizme te je komentirala da time želi poručiti kako su Vukovaru potrebna radna mjesta za bolju budućnost. Zenge se u Borovu proizvode od 1985., od kada ih je naručila američka tvrtka Royce Shoes. Bile su namjenjene nošenju u pustinjama i planinama. Bivši član Uprave Borova lani je za Večernji list ispričao da je dio proizvedenih čizama ratne godine ostao u skladištima pa su ih dali braniteljima. “Te čizme su postale jedan od simbola ratnog Vukovara, a mnogima od branitelja upravo su one pomogle da lakše prebrode kišne i hladne dane. Poslije im je činjenica što su imali ‘zenge’ predstavljala veliki problem nakon zarobljavanja. Zbog tih čizama, po kojima su bili prepoznatljivi, doživjeli su dodatne torture. Svjedoče to i mnogi zatočenici srpskih logora koji su se u svojim kasnijim izjavama prisjetili ispitivanja i batinanja jer su na sebi imali ‘zenge’. Zbog toga su po logorima imali ‘poseban tretman'”, ispričao je Hubalek.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.